A valaha talált legősibb és legteljesebb múmiára bukkanhattak rá Szakkarában

2023.01.27. · tudomány

Egyiptológusok egy olyan fáraókori sírt tártak fel a főváros, Kairó közelében, amely az ország történetének eddig felfedezett legrégebbi és legteljesebb állapotban fennmaradt múmiáját rejtheti – közölte az ásatás vezetője csütörtökön.

A 4300 éves múmiára a szakkarai Dzsószer-féle lépcsős piramis közvetlen közelében, egy nemrég feltárt, az ötödik és hatodik dinasztia korából származó sírcsoportban bukkantak rá, egy 15 méter mély akna legalján – írja a Guardian a régészcsoportot vezető Zahi Hawass tájékoztatása alapján.

A Hekasepesz nevű férfihez tartozó múmiát egy habarccsal lezárt mészkőszarkofág rejtette magában.

Ezt a táblát is a friss ásatáson tárták fel
photo_camera Ezt a táblát is a friss ásatáson tárták fel Fotó: KHALED DESOUKI/AFP

A talált sírok között megtalálták továbbá az ötödik dinasztia utolsó fáraója, Unisz uralkodása idején élt pap, Khnumdzsedef sírhelyét is. A férfi a hivatalnokok és a nemesek felügyelőjeként is munkálkodott, és Hawass szerint sírját a korabeli mindennapok jelenetei díszítették.

Egy másik sír a Meri nevű hivatalnokhoz tartozott, akit „a titkok őrzője” és „a palota nagy vezetőjének asszisztense” címeket is viselte a közlemény szerint.

Néhány darab a szakkarai lelőhelyen talált szobrok közül
photo_camera Néhány darab a szakkarai lelőhelyen talált szobrok közül Fotó: KHALED DESOUKI/AFP

A szakkarai lelőhelyen ezen felül több szobrot is találtak, amelyek között szolgákat ábrázoló darabok is voltak, de olyanok is, amelyek egy férfiről és feleségéről készültek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás