A coulrofóbiások azért félnek a bohócoktól, mert nem értik az érzelmeiket

2023.03.07. · majom

A coulrofóbia tudományos alapokon nyugvó szorongással járó félelem, amit a bohócok látványa vagy a velük való találkozás vált ki az emberekből. A bohócfóbia létező jelenség, gyerekeket és felnőtteket egyaránt érint, kb. olyan arányban mint az egyes állatfóbiák. A valódi okával azonban kevés kutatás foglalkozik, írja a New Atlas. Korábban ugyanis a legtöbb kutatás megelégedett azzal a magyarázattal, hogy a bohócfóbiát valamilyen kisgyermekkori vagy korai életesemény válthatja ki, egy ijesztő jelenet vagy egy hirtelen mozdulat, esetleg a gyerekek a szüleiktől tanulják el, hogy a bohóc veszélyt jelenthet rájuk nézve.

Egy a Frontiers in Psychology folyóiratban februárban publikált tanulmány viszont igyekszik feltárni a valódi okát annak, miért fél az emberek egy része a bohócoktól, akik eredetileg szórakoztatásra hivatottak. A szerzők a majdnem ezer résztvevő adatai mellett rögzítették, hogy a bohócok milyen tulajdonságai váltják ki a félelmet. A legtöbb válaszadó pedig a várakozásokkal (vagyis a negatív korai életesemények megtapasztalásával) ellentétben azt állította, az okozza számára a szorongást, hogy a sminkelt arcokról nem tudják leolvasni a valódi érzelmeket.

Ez kiszámíthatatlanná teszi a bohócokat. A mimika ugyanis nagy szereppel bír az emberi kommunikációban, ha értelmezhetetlen, az pedig fenyegetően hat. Azok, akik szoronganak általában attól tartanak, hogy nem tudják, a bohóc dühös-e vagy épp mit gondol, mi lesz a következő lépése.

A kutatásban egyébként a vizsgált személyek kicsit több mint fele számolt be legalább enyhe félelemről, 5 százalékuk pedig kimondottan retteg a bohócoktól. De bennük nem csak a gonosz bohóc képe váltja ki a félelmet, hanem általánosságban szoronganak a bohóc figurájától.

A Conversation cikkében a kutatással kapcsolatban felvetik még azt a kérdést is, hogy vajon minden, az arcot egészében fedő smink (például, ha valakit állatnak festenek ki) is okoz-e hasonló szorongást. Azzal kapcsolatban ugyanis nem fogalmaztak meg még olyan nevesített fóbiát, mint a bohócokra nézve.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás