A gyermekkori önkénteskedés meghozza a kedvet a szavazáshoz

2023.03.17. · tudomány

Egyre kevesebben mennek el szavazni Nagy-Britanniában, és ezen az Exeteri Egyetem legújabb kutatása sem fog sokat változtatni – az viszont kiderül belőle, hogy egy szűk területen belül mi hozhatja meg a fiatalok szavazási kedvét. Stuart Fox, az egyetem politológusa azt vizsgálta, hogy milyen összefüggés mutatható ki a gyerekkori önkénteskedés és a szavazáson történő részvétel között, és arra jutott, hogy ha kis mértékben is, de az önkéntes munka megnöveli a szavazási kedvet.

A politika iránt érdeklődő családok esetében ez a növekedés nem volt túl látványos, Fox szerint azért, mert itt már a családi háttér miatt is valószínűbb volt, hogy a gyerek a szavazáson is részt kíván venni. Az ilyen családok esetében a megkérdezett fiatalok 53 százaléka nyilatkozta azt, hogy biztosan elmegy szavazni, a hasonló hátterű, de önkénteskedő gyerekeknek valamivel nagyobb hányada, 56 százaléka mondta, hogy biztosan elmegy voksolni.

Mérhető a különbség, de csak speciális helyzetben

A politika iránt nem érdeklődő családoknál viszont ennél jóval nagyobb különbséget mértek: azoknak, akik nem önkénteskedtek, csak a 31 százaléka vette biztosra, hogy részt vesz a szavazáson, míg a hasonló hátterű önkénteskedők 56 százaléka szándékozott szavazni.

Fox szerint ennek az lehet az oka, hogy az önkénteskedés során a fiatalok a családon kívülről is több impulzust szereznek, illetve az övéktől eltérő társadalmi háttérrel rendelkező emberekkel is intenzívebb kapcsolatokat építhetnek ki.

A politológus szerint a korábbi hasonló kutatások nem vizsgálták a fiatalok családi hátterét, ezért a politika iránt érdeklődő családok esetében is sokkal nagyobb hatást tulajdonítottak az önkénteskedésnek, most viszont kiderült, hogy az önkéntes munka abban az esetben van látható hatással a részvételi kedvre, ha az illető apolitikus családból származott.

Bár Fox a kutatás előszavában azt hangsúlyozza, hogy a csökkenő szavazási kedv milyen komoly veszélyekkel jár, belátja, hogy nem biztos, hogy ezzel megvan a csodaszer: valamennyit ugyan használ az önkénteskedés, de nem ettől fognak a fiatalok tömegével szavazni menni. A szavazási kedvre ennél nagyobb hatással volt az, hogy a megkérdezett fiatalok kötelességnek tekintik-e a részvételt, ha annak tekintették, önkéntes munkától függetlenül többen mentek el közülük szavazni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás