Bajban van az ausztrál rókahéja

2023.03.17. · tudomány

Egyre kevesebb marad az ausztrál madármegfigyelők egyik kedvencéből, a rókahéjából (Erythrotriorchis radiatus). Az állatok Ausztrália északi és keleti részén élnek, és más madarakkal táplálkoznak, de néha megfogják a kígyót is, a számuk viszont a nyolcvanas évek óta rohamosan csökken.

Chris McColl, a Queenslandi Egyetem ökológusa szerint viszont erről a csökkenésről, pláne az élőhelyek visszaszorulásáról mindeddig csak anekdotikus bizonyítékok szóltak, a madárkedvelők arról számoltak be, hogy az utóbbi években egyre kevesebb rókahéját láttak.

McColl és társai megvizsgálták, hogy mekkora a baj. Az ökológusok a munkához egy adatbázist állítottak fel, amelyben 1700 rókahéja-észlelést rögzítettek 1978-tól 2020-ig, majd megnézték, hogy hol és hány madarat láttak ebben az időszakban. Mint kiderült, a rókahéják száma a nyolcvanas évek óta folyamatosan csökken, és vannak olyan területek, ahol már évek óta nem észleltek újabb madarat. A fészkelőhelyek száma is erősen lecsökkent, van olyan régió, ahol már csak egy védettebbnek számító félszigeten költenek a madarak.

photo_camera A fészkére szálló rókahéja Fotó: G. Winterflood / CC

Lokálisan kipusztult

A rókahéja Új-Dél-Walesből gyakorlatilag kipusztult, és tíz éve már Queensland egyik feléből is eltűntek a madarak. Összességében a rókahéja a korábbi élőhelyeinek harmadáról kipusztult, további harminc százalékában pedig jelentősen megritkult az állomány.

A kutatók szerint a rókahéja megfogyatkozásáért az élőhelyeinek pusztulása lehet leginkább felelős: több olyan területet, ahol a madarak korábban fészkeltek, beépítettek. James Watson, a kutatásról beszámoló tanulmány társszerzője szerint más területeken az észak-ausztráliai nagy bányászati beruházások és a korábban műveletlen földek mezőgazdasági felhasználása tovább rontott a faj helyzetén.

Watson szerint a rókahéják elengedhetetlen szerepet töltenek be a terület biodiverzitásának fenntartásában, ezért a kutatók azt javasolják, hogy az ausztrál kormány módosítsa az állat természetvédelmi besorolását. A rókahéja jelenleg „sebezhetőnek” minősül, de az IUCN listáján 2022-ben már „veszélyeztetett” státuszt kapott.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás