IPCC: a kibocsátás lenullázása már nem elég, ki kell dolgozni az alkalmazkodási stratégiákat

2023.03.20. · tudomány

125 ezer év távlatában az elmúlt tíz év volt a legmelegebb évtized a Földön, az emberi tevékenység pedig minden eddigit meghaladó tempóban teszi melegebbé a földi klímát – szögezi le az ENSZ éghajlatváltozási kormányközi testülete, az IPCC által március 20-án Szintézés címen publikált összefoglaló jelentés.

A klímakutatások legújabb eredményeit summázó, hétfőn még csak a 36 oldalas lebutított változatában elérhető dokumentum az antropocén éghajlatváltozás aktuális helyzete mellett a 2030 és 2040 közötti időszakra tervezett intézkedésekről és a hosszabb távú hatásokról is számot ad.

Az IPCC sajtóközleménye szerint a kibocsátás redukálása már nem elég, mielőbb ki kell dolgozni a globális és lokális alkalmazkodási stratégiákat is, máskülönben beláthatatlan következményei lesznek a már így vészterhes klímaváltozásnak.

A kormányközi testület egyhetes svájci plenáris ülése után véglegesített IPCC-jelentés szerint a vitathatatlanul az emberi tevékenység miatt felgyorsuló éghajlatváltozás intenzívebbé és gyakoribbá teszi a szélsőséges időjárási eseményeket: a kánikulát, a heves esőzést, az aszályt és a tűzvészt. A hőmérsékletemelkedés miatt a Föld tömegesen veszíti el jégtakaróit, gleccsereit és hótakaróit, ami a tengerszintemelkedés, az óceánsavasodás és heves trópusi ciklonok motorjaként hat. A hőhullámok és heves viharok formájában egyaránt jelentkező időjárási extremitások már a világ minden táján éreztetik a testi és lelki egészségre gyakorolt negatív hatásaikat, a legkiszolgáltatottabb régiókban pedig a korábbiaknál 15-ször valószínűbben vezetnek az ott élő emberek halálához.

A jelentés szerint ahhoz, hogy megvalósulhasson a 2015-ös párizsi klímaegyezményben rögzített 1,5 Celsius-fokos cél, a Föld országaiban 2035-ig 48 százalékkal kell csökkenteni a kibocsátást a 2019-es szinthez képest. Más különben visszavonhatatlanul elenyésznek a biodiverzitás szempontjából meghatározó sarki, hegy- és partvidéki ökoszisztémák, akkor is, ha a hőmérsékletemelkedést később sikerülne lassítani, netán megállítani a szén-dioxid-kibocsátás minimalizálásával, netán lenullázásával.

photo_camera Fotó: PEAN Clotilde

Az IPCC dokumentum szerint öröm az ürömben, hogy a klímapolitikai intézkedéseknek már mérhető pozitív hatásai is vannak. 18 országban sikerült 10 évet meghaladóan tartós csökkenést elérni az ipari gyártáson alapuló üvegházhatású gázok és a fogyasztáson alapuló szén-dioxid emisszióban. 2020-ra az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának több mint 20 százalékát karbonadók szabnak határt és egyáltalán nem mellesleg exponenciális növekszik a szennyezésért bizonyíthatóan felelős legjelentősebb globális szereplők, cégek és kormányzatok ellen indított klímaperek száma.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás