Magyar robotkaticák rajzanak tovább az Európa- és a világbajnokságra

2023.04.03. · TECH

Véget ért a Magyar Robot Kupa Alapítvány és a Neumann Társaság robotika versenye, a 16. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK), eldőlt, hogy mely csapatok mehetnek tovább a horvátországi RoboCupJunior Európa-bajnokságra és a franciaországi RCJ világbajnokságra. A budapesti ligáknak a VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum adott otthont még március 8-án, a nyíregyházi ligákat pedig március 31-én rendezték meg a Nyíregyházi Egyetemen – mindkét helyszínen a világhírű matematikus, Neumann János előtti tisztelgéssel, különleges előadásokkal, ünnepélyes körülmények között szervezték meg a versenyt a Neumann 120 Emlékévben.

Budapesten többek között a nemzetközi minősítést érő Rescue (menekítő) kategóriákat tartották meg, ebben bonyolult labirintusokból kell az autonóm vezérlésű robotoknak menekítési helyzeteket szimulálnia. A versenynek szomorú apropót adott a török és szíriai földrengés – a Baptista Szeretetszolgálat ott végzett munkájához kapcsolódva a versenyalapító, Simon Béláné dr. Balogh Ágnes megjegyezte: a jövőben egyre nagyobb szerepe lesz a robotikának a katasztrófák utáni mentésekben. Az idei év volt a 12. a sorban, amikor a Baptista Szeretetszolgálat – Abán Csaba, a Neumann Társaság Robotika Szakosztályának alelnöke által vezetett - robotika csapata győzött Magyarországon a Rescue kategóriákban.

A Baptista Szeretetszolgálat robotikásai az elmúlt 10 nemzetközi versenyévben, a Rescue kategóriákban elért 6 VB és 5 EB dobogós helyezésükkel, közöttük 2 világbajnoki és 2 Európa-bajnoki címükkel világszinten is folyamatosan az élmezőnyt képviselték.

Nyíregyházán többek között a hagyományos robotfoci, továbbá a látványos robotszínház ligákban mérettették meg magukat a főleg általános- és középiskolás diákokból álló csapatok – akik Nyíregyháza mellett többek között Budapestről, Szegedről, Debrecenből, Kisvárdáról érkeztek. A Robotszínház kategóriában a versenyalapító, Simon Béláné és Szalacsi Roland által mentorált nyíregyházi Hu-More Bot csapat jutott tovább a nemzetközi versenyre. A diákok Dr. Muszka Dániel 66 éve készült Szegedi Katicabogár nevű állatmodellje iránti tisztelgésként robotkaticákkal tartottak bemutatót, hangsúlyt helyezve a profi prezentációra és a robot-ember kooperációra. Míg az eredeti Katicabogár a Neumann Társaság szegedi Informatikatörténeti Kiállításán tekinthető meg – most az „unokái” a hírét fogják vinni a magyar robotikai versenyek fejlődésének.

A robotkaticák a nemzetközi versenyeken folytatják pályafutásukat
photo_camera A robotkaticák a nemzetközi versenyeken folytatják pályafutásukat. A képen Simon Béláné versenyalapító a Hu-More Bot csapattal. Fotó: Neumann Társaság

Nyíregyházán új elem volt a belépő kategóriás Robotszínház liga, amin a legkisebbek, a 10 év alatti kisiskolások és óvodások indulhattak. Ebben a kategóriában az Özvegy Judit szegedi tanítónő által vezetett csapat bizonyult a legjobbnak, a legkisebbek egy sokféle robot kavalkádját felsorakoztató robotbalett révén kapnak esélyt a továbbjutásra. A Tarján-emlékérmes tanítónő első ízben hozott csapatot a MIRK versenyre, de ismert felkészítőnek számít, korábban nagy sikert aratott a diákjai által épített „vakvezető robotkutya” a WRO – Robotikai Világolimpia dániai versenyén.

Forrás: Neumann Társaság

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás