Újra robotépítő és programozó verseny lesz Szombathelyen

2023.02.17. · TECH

Május 25-én rendezi meg a Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület az ötödik Szombathelyi Robotépítő és Programozó csapatversenyt, amin három versenyszámban indulhatnak az 1997 után született hallgatók és diákok. A labirintus, a LEGO robot terepasztal és a labirintus mentőexpedíció kategóriákban várják a csapatok jelentkezését a szervezők.

A LEGO robot terepasztal versenyszámban kategóriánként (vagyis az 1997.12.31., illetve a 2008.12.31. után születettek korcsoportjaiban) 20-20 csapatnevezést fogadnak be a szervezők. Nekik a helyszínen kell robotot építeniük saját LEGO Mindstorms készleteikből, amelyeknek a helyszínen felállított pályán kell önállóan végighaladniuk a versenykiírásban foglalt szabályok szerint.

A csapatoknak a gyorsasági pályán saját építésű robotjaik tudását mérik össze.
photo_camera A csapatoknak a gyorsasági pályán saját építésű robotjaik tudását mérik össze. Fotó: Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület

A labirintus versenyszámot ezzel ellentétben életkor-kategóriák nélkül rendezik meg, összesen 20, 6 és 25 év közötti diákokból álló csapat között. LEGO Mindstorms vagy Arduino alapot használhatnak a jelentkezők, akiknek ebben a számban nem kötelező a helyszínen épített robottal versenyezniük.

A csapatokat a LEGO terepasztal versenyszámban két korosztályban, a labirintus számokban pedig egy korcsoportban díjazzák.
photo_camera A csapatokat a LEGO terepasztal versenyszámban két korosztályban, a labirintus számokban pedig egy korcsoportban díjazzák. Fotó: Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület

A labirintus versenyszámban a csapatok robotjainak a lehető legrövidebb idő alatt kell végighaladniuk a verseny napján megépített labirintuspályán. A labirintus mentőexpedícióban viszont meg kell keresni egy eltévedt felfedezőt is a terepasztalon, majd azt minél gyorsabban a kijárathoz kell vinnie a robotoknak. A pontozásnál itt már nem csak az idő számít: a zsűri olyan szempontokat is figyelembe vesz, hogy a képzeletbeli felfedező életben marad-e a mentés során.

A nevezés és a részvétel minden versenyszámban ingyenes, a jelentkezési lap és a részletes versenykiírás pedig a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) weboldalán érhető el. A nevezési határidő: 2023. április 22.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás