Rekord: 96 tojást rakott egy invazív burmai piton Floridában

2023.04.05. · tudomány

A burmai piton (Python bivittatus) ugyan nem őshonos Floridában, de a hetvenes évek óta kiderült, hogy kiválóan érzi magát ott: az azóta elengedett példányok úgy elszaporodtak, hogy mostanra több tízezer kígyó hemzseg az Evergladesben. Egy rádiótranszmitterrel megfigyelt nőstény rekordot is döntött: 96 tojást rakott, ennyit még egyetlen vadon élő pitonnál sem figyeltek meg.

Az öt méter hosszú nőstény az Everglades közelében, a Big Cypress természetvédelmi területen állt neki a családalapításnak. Amy Yackel Adams biológus szerint a kígyó, ahogy a burmai pitonok általában, miután lerakta a tojásokat, köréjük tekeredett, és csak akkor hagyta ott őket, amikor már közelgett a kikelés időpontja. A 96 tojásból 83 ki is kelt, 13 zápult csak meg.

photo_camera A fészekalj Fotó: US Geological Survey

Yackel Adams szerint éppen ez a sikerráta okozza a legnagyobb problémát Floridában: a kígyók eredményesen szaporodnak, és a természetvédelmi terület több mint 40 fajára jelentenek veszélyt. A környéken a pitonok elszaporodásáig az amerikai aligátor számított a legeredményesebb ragadozónak, de a helyüket most már átvették a burmai pitonok. Az állatok olyan jól alkalmazkodtak a floridai élethez, hogy Marcia McNutt, az Amerikai Földtani Intézet igazgatója szerint teljesen tönkre is tették Amerika legszebb és legvirágzóbb élőhelyét, az Evergladest.

Reménytelen küzdelem

Michael Dorcas biológus szerint amiatt, hogy a kígyók felzabálják a zsákmányállatokat, a floridai ragadozók száma is csökken: az oposszumok, a nyulak és a fehérfarkú szarvasok csaknem egészen eltűntek a területről, ennek megfelelően egyre kevesebb prérifarkassal és floridai pumával lehet már találkozni.

Dorcas szerint a kígyók megjelenésével ökológiai káosz köszöntött be Floridában, és nagyon úgy tűnik, hogy a helyi élővilágnak alkalmazkodnia kell a pitonok jelenlétéhez, mert megszabadulni már nem lehet tőlük: az évente megrendezett pitonvadászatok alkalmával ugyan több tucatnyi példányt pusztítanak el, ez csak csepp a tengerben, ilyen reprodukciós ráta mellett pedig egészen reménytelennek tűnik az ellenük folytatott küzdelem.

A vadászatok mellett rádióval is megfigyelik az állatokat, sőt, még Indiából is hívtak kígyóvadászokat a ritkításukra, de mivel az Everglades nagy és nehezen járható, a pitonok pedig rejtőzködő életmódot folytatnak, akármennyit is fognak vagy pusztítanak el belőlük, még mindig marad elég.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás