23 fajt nyilvánítottak kihaltnak az Egyesült Államokban

2021.09.30. · tudomány

A korábban veszélyeztetett, illetve súlyosan veszélyeztetett státuszú 11 madár- , 1 denevér-, 2 hal-, 8 kagyló- és 1 növényfajból ma már egyetlen példány sem él az Egyesült Államok területén, ezért az ország Hal- és Vadvédelmi Szolgálata (FWS) kihaltnak nyilvánította őket – számolt be a hírről a BBC.

Az alapos tudományos felülvizsgálat után hivatalosan kihaltnak nyilvánítottak listáján szereplő fajok közül a legismertebb a királyharkály vagy elefántcsontcsőrű harkály (Campephilus principalis), amelyet hosszú évek óta a súlyosan veszélyeztetett fajok között tart számon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája. Az 1940-es évek közepe óta bizonyítottan nem észlelt faj korábban Észak-Amerika legnagyobb testű harkályféléje volt.

A királyharkály egyik utolsó hiteles portréja, amelyet 1935-ben Louisianában fotózott Arthur Allen
photo_camera A királyharkály egyik utolsó hiteles portréja, amelyet 1935-ben Louisianában fotózott Arthur Allen Fotó: ARTHUR ALLEN/AFP

„A 23 faj mindegyike maradandó veszteséget jelent nemzetünk természeti örökségére és a globális biológiai sokféleségre nézve”- idézte a New York Times Bridget Fahey-t, a FWS munkatársát. A szakértők szerint a kihalások oka az élőhelyéül szolgáló térségek túlzott fejlesztése, a vízszennyezés, az erdőirtás, az invazív fajok megjelenése, és a gyűjtők általi kereslet miatti vadászat.

A kihaltnak nyilvánított fajok közül többnek a példányát már hosszú ideje nem sikerült megfigyelni a természetben, a Pouli-gyapjasmadár (Melamprosops phaeosoma) egyedeit azonban még 2004-ben is látták Hawaiin.

Pouli-gyapjasmadár
photo_camera Pouli-gyapjasmadár Fotó: Wikipédia

Az FWS közleménye szerint az 1973-as veszélyeztetett fajokat védő szövetségi törvény (Endangered Species Act, ESA) ennek ellenére sikeresnek mondható, mert az elmúlt fél évszázadban a jegyzékbe vett fajok több mint 99 százalékának kihalását eddig megakadályozta, ugyanakkor a fokozott védelemre most nagyobb szükség van, mint valaha.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás