Március végéig fel kellett volna oldani a szélerőművek magyarországi tilalmát, de nem történt semmi

2023.04.24. · gazdaság

Bár az Orbán-kormány március 31-ben határozta meg a hazai szélerőműépítésekre vonatkozó, gyakorlati tilalom feloldását, az ügyben eddig nem történt érdemi előrelépés – válaszolt a Népszava kérdésére Lendvay Péter, a Magyar Szélenergia-ipari Társaság (MSZIT) elnöke. A lap értesülései szerint a múlt hónap végéig fel kellett volna oldani a szélerőművek tilalmát, de az Orbán-kormány inkább több ezer milliárd forintot kockáztat:

„A kabinet az önmagára szabott határidőig sem módosított szélerőműellenes szabályain. Ez nem csak az energiaellátásnak rossz, de az uniós ezermilliárdok érkezését is fékezi”.

Mint azt a Qubiten korábban megírtuk miközben az Ukrajnában zajló háború és az Oroszországot sújtó szankciók miatt Európa súlyos energiaválsággal küzd, és az európai államok kétségbeesetten kutatnak alternatív energiaforrások után, Magyarországon az a felettébb különös helyzet állt elő, hogy 2011 óta nem épült szélerőmű.

A sopronkövesdi szélerőműpark
photo_camera A sopronkövesdi szélerőműpark Fotó: Wikipédia

A Népszava megkeresésére az Energiaügyi Minisztérium azt válaszolta, hogy a „szélenergia hasznosítási lehetőségeinek mérlegelése során érvényesíteni kell a természet-, és környezetvédelmi szempontokat, illetve a helyi, települési érdekeket is”. Továbbá, hogy a „kormány a gazdasági fejlődéssel növekvő energiaigények kiszolgálásában a nukleáris energia mellett fokozott szerepet szán a megújulóknak. A hazai adottságokra tekintettel ez elsősorban a napenergiára vonatkozik. Az energiaszuverenitás megteremtése érdekében az időjárásfüggő energiaforrásokon túl teret kell nyernie a geotermikus energiának, a biogáznak és a biomasszának is”

„Tekintettel arra, hogy a tárcaközlés alig érinti a határidőn belüli intézkedés elmaradásának okait, illetve a várható érdemi intézkedések időpontját és jellegét firtató kérdéseinket, a tartalom hiánya – a Fidesz-propaganda esetén immár megszokott módon – ama áttételes közlésként értelmezhető, hogy szélerőmű-ügyben nincs érdemi előrelépés”

– írja a lap.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás