A nők vékonybele hosszabb, mint a férfiaké

2023.04.25. · tudomány

Az anatómiaórákon nem fordítanak elegendő figyelmet az egyéni különbségekre, ez a formalizált megközelítés pedig nem kedvez az egyénre szabott kezeléseknek – mondta Amanda Hale, az Észak-Karolinai Egyetem biológusa a New Scientistnek, ezért ő és kollégái nekiálltak megvizsgálni, hogy milyen egyéni különbségekre kellene jobban odafigyelni. Az erről szóló tanulmány nem kizárólag az emberi testre koncentrált, a legmeglepőbb felfedezés mégis a férfi és női emésztőrendszer külöbségéről született.

A kutatók összesen 45 tudományos célra felajánlott testet vizsgáltak a Duke Egyetemen. 21 női és 24 férfi test boncolása után arra jutottak, hogy a nők vékonybele átlagosan harminc centiméterrel hosszabb, mint a férfiaké. Annak ellenére, hogy viszonylag kevés testet boncoltak fel, a kutatócsoport kizárta, hogy véletlen egybeesésről lenne szó.

Hale szerint a hosszabb vékonybél nagyobb tápanyagfelvételt tesz lehetővé, és bár a különbség pontos okait még nem sikerült feltárni, nagy valószínűséggel a terhességhez és a szoptatás alatti időszakhoz van köze.

Állandó különbség

Erin McKenney, a tanulmány vezető szerzője szerint ennek a különbségnek azonban ahhoz nincs sok köze, hogy miért fordulnak elő gyakrabban bizonyos gasztoenteorológiai megbetegedések nőknél, mint férfiaknál.

A vastagbél és a belső szervek méreténél ennél jóval nagyobb, de jóval kiszámíthatatlanabb eltéréseket találtak, a vékonybél hossza és a többi belső szerv mérete között nem mutattak ki összefüggést. A vékonybél méretét a testhossz sem befolyásolta.

A kutatók szerint bár átlagos adatokról van szó, a nőknél található plusz harminc centi vékonybélhossz nagyjából állandónak számít, míg a férfiak esetében jellemzően a vastagbél a hosszabb. McKinley-ék feltételezése szerint ez azért alakulhatott így, hogy a férfiak valahol behozzák a rövidebb vékonybél miatti hátrányt, a hosszabb vastagbél cserébe lehetővé teszi a rost és a „gyengébb minőségű” élelmiszerek emésztését.

A kutatók szerint az, hogy ilyen kevés test esetében vizsgálták az eltérést, akár gyengíthetné is az eredményeiket, de az mindenképpen figyelemre méltó, hogy már ilyen kicsi mintánál is ilyen megbízható különbségeket találtak - ezt további, több testen elvégzett boncolással még alaposabban lehet majd igazolni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás