A műhús huszonötször károsabb lehet a környezetre, mint a marha

2023.05.10. · tudomány

Egy friss kutatás alapján úgy tűnik, hogy mégsem a laborhús fogja megmenteni a Földet: Derrick Risner, a kutatás eredményeit rögzítő preprint, külső szakértők által nem ellenőrzött tanulmány vezető szerzője szerint a technológia karbonköltségének alapos vizsgálata mindeddig elmaradt. Ezt a hiányt pótolták a Kaliforniai Egyetem (Davis) kutatói, és meglepő eredményekre jutottak.

Risner szerint egy kiló laborhús előállítása négyszer, de akár huszonötször akkora szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint egy kilónyi marhahúsé. A hús fajtája a tanulmány szerint tulajdonképpen nem is kifejezetten érdekes, a mutatók a laborcsirke és a laborsertés esetén is hasonlóan alakulnak.

Nem eszik olyan forrón a műhúst

A gondot a hús előállításához használt tápoldat hatalmas energiaigénye okozza. Az oldat összetevőit alaposan meg kell tisztítani, ehhez pedig ultrafiltrációt és kromatográfiát használnak, mielőtt a tápoldatba kerülhetnének. Mindkét eljárás igencsak energiaigényes, de elkerülhetetlen ahhoz, hogy az oldatban ne a baktériumok szaporodjanak, hanem a hússejtek.

A kutatók szerint a mostani becslések csak a jelenleg használt technológiára érvényesek: a laborhúst jelenleg orvosi minőségbiztosítási körülmények között készítik, ha lazítanának ezeken az előírásokon, és csak az élelmiszeriparra érvényes előírásokat kellene betartani a gyártás során, a költségek is csökkennének. Jelenleg senki nem foglalkozik műhúsgyártással nagyüzemi körülmények között, az iparág pedig jelenleg inkább veszteséget termel, ahhoz, hogy nyereséges legyen, nagyipari termelésre kellene átállni és nagyobb szerepet kellene szánni a megújuló energiaforrásoknak.

Egy korábbi, januári kutatás ennél jóval optimistább eredményre jutott: Pelle Sinke, a Delfti Egyetem kutatója szerint a laborhús karbonkibocsátása a marhahúsé alatt marad. Ehhez Sinke és kollégái éppen azt feltételezték, hogy az előbbi két problémát a közeljövőben orvosolják, vagyis lazítanak a szabályozáson és megújuló forrásokból fedezik a termelést.

Jelenleg a világon két országban, Szingapúrban és az Egyesült Államokban engedélyezték a laborhúsok piaci forgalmazását, ez utóbbi élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete, az FDA tavaly év végén fogyaszthatónak ítélte az amerikai Upside Foods csirkehúst imitáló termékeit.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás