Túl nehezek a felhőkarcolók, süllyed New York

2023.05.17. · tudomány

New York évente átlagosan 1-2 millimétert süllyed, és bár ez nem tűnik olyan vészesen soknak, sok kicsi sokra megy – arról nem is beszélve, hogy ez csak az átlag, a városnak vannak olyan részei, ahol ennél sokkal nagyobb a probléma. Manhattan jelenleg mindössze 1-2 méterre emelkedik ki a tengerből, az épületek súlya ráadásul tovább ront a helyzeten.

Tom Parsons, a Rhode Island-i Egyetem geofizikusa szerint mindeddig kevés figyelmet fordítottak az emberi építmények szerepére ebben a folyamatban, pedig egyáltalán nem elhanyagolható tényezőről van szó. A 2012-es Sandy és a 2021-es Ida hurrikánok alatt már kiderült, hogy a város alacsonyan fekvő területeit pillanatok alatt elönti az árvíz, ez pedig a tengerszint további emelkedésével és a város süllyedésével együtt csak romlani fog.

Nem kizárólag a nyolcmilliós lakosságú New York-ot érinti a probléma: a legtöbb part menti várost hamarabb elérheti az áradás, mint ahogy azt a jelenlegi klímamodellek alapján jósolják, méghozzá azért, mert az irdatlan súly miatt a talaj gyorsabban süllyed, mint ahogy a tengerszint emelkedik.

Nehéz helyzet

Parsons és társai szerint ez nem egyedül a tengerparti városokra érvényes: minden olyan nagyobb volumenű építkezés, amelyet folyók vagy tavak mellé terveznek, megnövelheti az árvízveszélyt, ezért minden hasonló beruházás előtt alapos geológiai felméréseket kell végezni ahhoz, hogy el lehessen dönteni, hogy hosszabb távon is biztonságos-e az építkezés.

Egy 2020-as tanulmány szerint az ember által gyártott és épített holmik össztömege már megközelítette, esetleg meg is haladta a Földön élő összes élőlény tömegét, az épületek és utak pedig már annyit nyomnak, mint a bolygó összes fája és bokra együtt. Ez, valamint a talajvíz felhasználása jelentősen meggyorsítja a süllyedési folyamatot, és több millió ember lakhatását veszélyezteti.

A Rhode Island-i Egyetem egy korábbi kutatása szerint a legnagyobb bajban Dél-, Délkelet- és Kelet-Ázsia van, de az észak-amerikai, afrikai és ausztráliai vízparti városok is gyorsabban süllyednek, mint ahogyan a tengerszint emelkedik. A talajvíz kitermelése eddig a legsúlyosabban Dzsakartát, Indonézia fővárosát érintette: a város évente 11 centimétert süllyed, egyes részei 2050-re pedig végleg víz alá kerülhetnek majd, az indonéz kormány ezért elköltözteti a fővárost.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás