Áradásokra és a tengeri élővilág sérülésére számítanak Kínában a tengerszint folyamatos emelkedése miatt

2023.04.12. · tudomány

2022-ben újabb rekordot döntött a kínai partok mentén a tengerek átlagos vízszintje. A tavaly mért emelkedés ismét rekordnak számít azóta, hogy 1980-ban elkezdték dokumentálni a vízszintet Kínában, írja a Reuters.

A kínai hatóságok szerint a vízszint emelkedéséért a globális felmelegedés, a gleccserek és jégsapkák olvadása, valamint a magasabb vízhőmérséklet felelős. A növekvő tengerszint áradásokat okozhat a partmenti városokban, roncsolhatja az élővilágot és erodálhatja a partokat.

Kínában 2020-ban történelmi mértékű árvizek pusztítottak. Hasonló természeti katasztrófákra számítanak a tengerszint folyamatos emelkedése miatt is.
photo_camera Kínában 2020-ban történelmi mértékű árvizek pusztítottak. Hasonló természeti katasztrófákra számítanak a tengerszint folyamatos emelkedése miatt is. Fotó: Imaginechina via AFP

Bár korábban is folyamatos volt az emelkedés – az adatok alapján évente 3,5 milliméterrel nőtt a tengerszint – a mostani, évi mintegy 10 milliméteres átlagos növekmény kimagaslónak számít. Főképp úgy, hogy a mostani tengerszint 94 milliméterrel magasabb, mint az 1993-2011-es átlag. Tízéves távlatban 2012 és 2022 között szintén rekordütemben nőtt a tengerszint Kína partjainál az ország tájékoztatása szerint.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás