A partfeltöltések 2500 négyzetkilométert vettek el a tengerektől az ezredforduló óta

2023.03.22. · tudomány

Korántsem számít újdonságnak, hogy az emberek vízzel borított területeket próbálnak szárazföldekké tenni. Egy nemrégiben publikált kutatás szerint azonban az utóbbi két évtizedben minden korábbinál nagyobb léptékben zajlott a tengerpartok feltöltése – írja a brit Guardian.

A Southamptoni Egyetem geográfusai műholdas felvételek alapján 135 világváros földterület-változásait elemezték, és kiderült, hogy 2000 óta több mint 2500 négyzetkilométerrel, Luxemburggal megegyező területtel lettek nagyobbak a partmenti szárazföldek.

Az Earth's Future című szakfolyóiratban publikált tanulmányuk szerint a területszerzések nagy része a déli féltekén történt. A hódításban Kína, Indonézia és az Egyesült Arab Emírségek járnak az élen. A Sanghajban fejlesztés címén végrehajtott partrendezések mintegy 350 négyzetkilométernyi földterületet vettek el a Sárga-tengertől. A Southamptoni Egyetem geográfusai szerint a projektek javát a kikötők és a városok területbővítései tették ki, de az olyan presztízsberuházások is jelentős területeket jelentettek, mint amilyen Dubajban folyik a luxus szigetek építésével.

A sanghaji teherkikötő bővítési munkálatai 2007-ben
photo_camera A sanghaji teherkikötő bővítési munkálatai 2007-ben Fotó: Wikipédia

A kutatók szerint a probléma nem csak az, hogy a partfeltöltések komplett ökoszisztémákat törölnek el a Föld színéről visszafordíthatatlan pusztítást végezve, hanem az is, hogy az elhódított szárazföldek területének kétharmada az évszázad végére szinte bizonyosan újra víz alá kerül. Az antropocén klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés ugyanis megállíthatatlannak tűnik, csupán a mértéke kérdéses.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás