A partfeltöltések 2500 négyzetkilométert vettek el a tengerektől az ezredforduló óta

Korántsem számít újdonságnak, hogy az emberek vízzel borított területeket próbálnak szárazföldekké tenni. Egy nemrégiben publikált kutatás szerint azonban az utóbbi két évtizedben minden korábbinál nagyobb léptékben zajlott a tengerpartok feltöltése – írja a brit Guardian.

A Southamptoni Egyetem geográfusai műholdas felvételek alapján 135 világváros földterület-változásait elemezték, és kiderült, hogy 2000 óta több mint 2500 négyzetkilométerrel, Luxemburggal megegyező területtel lettek nagyobbak a partmenti szárazföldek.

Az Earth's Future című szakfolyóiratban publikált tanulmányuk szerint a területszerzések nagy része a déli féltekén történt. A hódításban Kína, Indonézia és az Egyesült Arab Emírségek járnak az élen. A Sanghajban fejlesztés címén végrehajtott partrendezések mintegy 350 négyzetkilométernyi földterületet vettek el a Sárga-tengertől. A Southamptoni Egyetem geográfusai szerint a projektek javát a kikötők és a városok területbővítései tették ki, de az olyan presztízsberuházások is jelentős területeket jelentettek, mint amilyen Dubajban folyik a luxus szigetek építésével.

photo_camera A sanghaji teherkikötő bővítési munkálatai 2007-ben Fotó: Wikipédia

A kutatók szerint a probléma nem csak az, hogy a partfeltöltések komplett ökoszisztémákat törölnek el a Föld színéről visszafordíthatatlan pusztítást végezve, hanem az is, hogy az elhódított szárazföldek területének kétharmada az évszázad végére szinte bizonyosan újra víz alá kerül. Az antropocén klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés ugyanis megállíthatatlannak tűnik, csupán a mértéke kérdéses.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás