Rémálmok gyötörhették a Rockefeller Egyetemen megfigyelt polipot

2023.05.22. · majom

Eric Angel Ramos, a Vermonti Egyetem posztdoktori kutatója és kollégái négy héten át a nap minden egyes percében figyelték a New York-i Rockefeller Egyetem egyik laboratóriumi akváriumában élő ritka fejlábú viselkedését. A Costello nevű polip az Octopus insularis néven 2008-ban lajstromba vett faj képviselőjeként került a kutatói érdeklődés célkeresztjébe, megfigyelésének célja a viselkedés megfigyelése volt.

A videófelvételek négy olyan epizódot is rögzítettek, amelyeken az egyik pillanatban még a legteljesebb nyugalomban lévő, láthatóan mélyen alvó Costello mind a nyolc karjával vadul kapálózni kezd, a menekülési viselkedés egyértelmű jeleként pedig még tintát is kilövell testéből, mint ahogy a polipok ragadozótámadás vagy ismeretlen veszély esetén általában szokták. A Live Science beszámolója szerint az még csak preprintként megjelent tanulmányukban a kutatók nem kevesebbet állítanak, minthogy Costello szokatlan viselkedését az állat rémálmai válthatták ki.

Részlet az álmából ébredő Costello viselkedését rögzítő kutatói dokumentációból
photo_camera Részlet az álmából ébredő Costello viselkedését rögzítő kutatói dokumentációból Fotó: Ramos et aI

A természetben megfigyeltekhez kísértetiesen hasonló menekülési viselkedés és a polipálmokról szóló korábbi kutatási eredmények alapján Ramos és kollégái úgy vélik, hogy „az állat talán egy negatív epizodikus emlékre reagált, vagy a paraszomnia, vagyis az alvászavar szokatlan formáját mutatta”.

Nem tudunk eleget a fejlábúak alvásának neurológiájáról ahhoz, hogy kijelenthessük, álmodnak-e egyáltalán, nemhogy azt, hogy rémálmaik volnának – kommentálta a tanulmányt a Live Science-nek Robyn Crook, a San Franciscó-i Állami Egyetem összehasonlító neurobiológusa. Szerinte, semmi sem bizonyítja jelenleg, hogy akár csak hasonló álmokat élnek át, mint az emberek.

Kézenfekvőbb magyarázatnak tűnik, hogy a Rockefeller Egyetem laborjában élő polip agóniáját figyelték meg a kutatók. Crook és kollégái nemrégiben a csendes-óceáni óriás polipoknál (Enteroctopus dofleini) mutattak ki összefüggést az öregedés és az idegrendszer leépülése között. A videókon látható karmozgások ezek alapján inkább a motoros kontroll hiányát bizonyítják. Mint a lap kiderítette, a feltételezett rémálmok rögzítése után röviddel Costello és kimúlt végelgyengülésben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás