Júniustól svájci panorámás vagonokat állítanak üzembe Csehországban

2023.05.23. · majom

Június elejétől panorámás vonatkocsikat állítanak szolgálatba Csehországban, hogy az utazók a hatalmas ablakokon keresztül gyönyörködhessenek Morvaország tájaiban. A cseh állami vasúttársaság tavaly jelentette be, hogy a svájci szövetségi vasúttársaságtól veszi a panorámás kocsikat, és már a jegyeladás is elkezdődött.

A panorámakocsis vonat az ausztriai Graz és a délkelet-lengyelországi Přemyšl között közlekedik majd, és a cseh területen kb. 6500 forintba kerül a jegy első osztályon.

Ezeket a panorámás vonatokat még az 1990-es évek elején vette a svájci vasút, és azóta is használják őket az Alpokon át, a Rajna völgyében és Svájc és Észak-Európa között. Zürich és Graz között 2016 óta közlekednek a panorámás vonatok.

A svájci vonatokat eredetileg tavaly decemberben mutatta be a cseh vasúttársaság a Connecting Europe Express nevű rendezvényen, és azt igyekeztek kidomborítani, hogy ezek a panorámás vonatok fenntarthatóbb, környezetbarátabb és akár látványosabb módját is lehetővé teszik az utazásnak, mint mondjuk a repülő.

Csehországban a nagysebességű, 320-350 km/órával közlekedő gyorsvasutak hálózatának fejlesztésén is gőzerővel dolgoznak. A megvalósíthatósági tanulmányt követően a tervek szerint elsőként a Prága és Brno közötti, 220 km-es szakaszon 2025-ben kezdenék el a munkálatokat, és 2032-ben indulhatnának útnak az első nagy sebességű vonatok. Arra számítanak, hogy a naponta mintegy 60 ezer ember által használt vonalon a jelenlegi három és fél óra helyett egy óra alá csökkenne a menetidő. A csehek számításai szerint ez körülbelül 13 milliárd eurójába kerülne az országnak, de nagyban támaszkodnának az Európai Unió segítségére.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás