Az agy és a gerincvelő sérült kapcsolatát hidalja át a svájci orvosok által fejlesztett digitális híd

2023.05.25. · TECH

Egy speciális eszközzel az agyban generált jeleket továbbították a gerincvelő felé, ami így utasítást adhatott az izmoknak – így tudott lábraállni 2011-es súlyos balesete után újra a 40 éves Gert-Jan Oskam, írja a Guardian.

link Forrás

A svájci orvosok által fejlesztett speciális eszköz, az úgynevezett „digitális híd" segít újra kapcsolatot teremteni az agy és a gerincvelő ideghálózata között, így súlyos balesetek után esélyt adhat a felépülésre. Hasonlóan sztrókon átesett betegek rehabilitációjában is óriási segítséget jelenthet az, hogy ha a gép segítségével is, de az agy jeleket adhat az izmoknak.

Oskam több mint 40 edzés után már kezdi visszanyerni az irányítást a saját lábai fölött, amiből a kutatók arra következtetnek, hogy ha a kezelést a sérülés után a rehabilitáció részeként elkezdik alkalmazni, sokkal nagyobb eséllyel gyógyulhatnak meg a betegek majd.

Gert-Jan Oskam egy 2018-as fotón, amikor szintén az elektromos stimulációval elérhető eredményekről számoltak be a nyilvánosságnak orvosaival.
photo_camera Gert-Jan Oskam egy 2018-as fotón, amikor szintén az elektromos stimulációval elérhető eredményekről számoltak be a nyilvánosságnak orvosaival. Fotó: AFP

Az agy-gerinc összeköttetést biztosító eszköz egyelőre a láb mozgatásában és a járóképesség visszanyerésében teljesít jól, azt pedig a kutatók is megjegyzik, hogy a kar és a kéz még összetettebb mozgásainak javítása további vizsgálatokat igényel. Emellett figyelmüket a hólyag ürítésének szabályozására irányítják, sokan ugyanis az önállóságukat veszítik el amiatt, hogy a legalapvetőbb testi szükségleteiket sem tudják önmaguk kielégíteni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás