Áttörő, évtizedes kutatás: egy tabletta 51 százalékkal csökkenti a tüdőrák halálozási kockázatát

2023.06.05. · tudomány

A tüdőrák a világ vezető rákos halálozási oka, amely évente nagyjából 1,8 millió halálesetet okoz. Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság éves konferenciáján most egy olyan évtizedes, globális tanulmány eredményeit ismertették, amely szerint egy tabletta rendszeres szedése a felére csökkentheti a tüdőrák okozta halálozás kockázatát.

Az osimertinib nevű gyógyszer műtét utáni, naponta egyszeri bevétele egészen pontosan 51 százalékkal csökkentette a betegek halálozási kockázatát, ami bármilyen betegség esetén nagy arány lenne, de a tüdőrák ráadásul jellemzően nagyon ellenálló a terápiákkal szemben.

„Harminc évvel ezelőtt semmit nem tudtunk tenni ezekért a betegekért. Most már rendelkezésünkre áll egy ilyen hatásos gyógyszer” – kommentálta az eredményeket Roy Herbst, a Yale Egyetem rákkutató központjának igazgatóhelyettese, a tanulmány vezető szerzője.

A klinikai vizsgálatot 26 országban folytatták le, 30 és 86 év közötti betegek részvételével, és azt vizsgálták, hogy a tabletta segíthet-e a nem kissejtes tüdőrákos betegeken – ez a tüdőrák leggyakoribb formája. A résztvevők mindegyike az EGFR gén mutációjával rendelkezett, ami globálisan a tüdőrákos esetek kb. negyedében fordul elő, de Ázsiában az esetek 40 százalékát ez teszi ki. A mutáció gyakrabban fordul elő nőknél és olyanoknál, akik soha nem, vagy csak enyhén dohányoztak.

Herbst szerint az izgalmas új eredmények annak a korábbi kutatásnak is nagy súlyt adnak, amely szerint a tabletta a betegség kiújulásának kockázatát is a felére csökkenti. A kutató szerint az osimertinib szedésének az EGFR-mutációval rendelkező tüdőrákos betegek standard kezelési módjává kell válnia.

A kutató elmondta, a vizsgálat során kiderült, hogy nem mindenkit vizsgálnak az EGFR-mutációra, akinél tüdőrákot diagnosztizálnak, és ezen változtatni kell: már a diagnózis felállításakor, a kezelés megkezdése előtt azonosítani kell, hogy jelen van-e a betegnél a mutáció.

A tablettát a daganatuk eltávolítása után naponta szedő betegek 88 százaléka életben volt öt évvel a műtét után, míg a placebóval kezelt alanyok között 78 százalékos volt ez a túlélési arány. Az osimertinib túlélési előnye „következetesen megfigyelhető volt” a vizsgálat valamennyi alcsoportjában, így az első, második és harmadik stádiumú tüdőrákban szenvedők körében is végzett tesztek során. A résztvevők 60 százaléka részesült kemoterápiában, de a gyógyszer pozitív hatása független volt attól, hogy valaki kapott-e kemoterápiát vagy sem.

„A 88 százalékos ötéves túlélési arány hihetetlenül pozitív hír. Egy olyan gyógyszerhez való hozzáférés, amelynek hatékonysága bizonyított, mellékhatásai pedig elviselhetők, azt jelenti, hogy a betegek joggal bízhatnak abban, hogy hosszabb ideig élvezhetik a jó életminőséget” – kommentálta a hírt a Guardiannek Angela Terry, az EGFR Positive UK nevű jótékonysági szervezet elnöke.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás