Az övsömör elleni oltás a demencia kockázatát is jelentősen csökkentheti

2023.06.06. · tudomány

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a vírusfertőzések növelhetik az időskori elbutulás esélyét. A Live Science által ismertetett új kutatási eredmények arra utalnak, hogy azok, akik 70 évesnél idősebben kaptak védőoltást a gyerekkori bárányhimlő mellett a felnőttkori övsömörért is felelős Varicella zoster vírus (VZV) elleni védőoltást, azoknál a következő hét évben egészen halvány demencia-tünetet nem észleltek.

A VZV olyan kórokozó, amely akár hosszú évtizedekig is lappanghat az emberi szervezetben, hogy aztán más herpeszvírusokhoz hasonlóan az immunrendszer átmeneti meggyengülésekor az övsömör néven ismert, komoly szövődményekkel járó betegséget okozzanak. Az amerikai Stanford és a Bécsi Egyetem kutatóinak napokban jelent meg az a preprint tanulmánya, amelyben 56 ezer brit állampolgár kórtörténetét elemezték a brit egészségügyi adatbázis segítségével. A bárányhimlő, illetve övsömör elleni vakcinázást 2013 szeptemberében vezették be Walesben, ahol az 1933. szeptember 2-án vagy azután születettek igényelhették az oltást.

Az adatanalízis kiderítette, hogy a vakcina felvételére jogosult 70 éves vagy annál idősebb beoltott emberek körében egyötödével kisebbnek mutatkozik a demencia kialakulásának kockázata, szemben azokkal, akik nem vették fel az oltást.

A varicella zoster vírus (VZV) számítógépes portréja
photo_camera A varicella zoster vírus (VZV) számítógépes portréja Fotó: ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

A Live Science által megszólaltatott független kutatók szerint a preprint tanulmány ugyan több szempontból is kritizálható, ugyanakkor a baj csak, az, hogy a tanulmány szerzői nem vetették egyben a demencia-kockázatoknem hasonlították össze arányát a jogosultak és beoltottak, valamint a jogosultak és a be nem oltottak között.

Devangere Devanand, a New York-i Columbia Egyetem Orvosi Központjának pszichiátria és neurológia professzora és Ruth Itzhaki, a Manchesteri Egyetem molekuláris neurobiológia professzor az eredmény tovább erősíti azt a feltételezést, hogy a vírusinfekciók közvetlen hatással vannak az Alzheimer-kór és a demencia kialakulására akár közvetlen neurológiai károsodás, akár a fertőzés kiváltotta gyulladás révén.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás