Az ember és a majmok közös ősei már 40 millió évvel a Homo sapiens megjelenése előtt maszturbáltak

2023.06.08. · majom

A University College London evolúcióbiológusai több tízmillió évvel az első emberek megjelenése előttre visszavezették a maszturbáció eredetét, miután megvizsgálták az önkielégítésről gyűjtött legnagyobb adathalmazt. Ezek szerint az emberi faj az evolúció egy olyan pontján alakult ki, amikor már rég bele volt kódolva a tevékenység.

„Annyit állíthatunk, hogy ez a viselkedés körülbelül 40 millió évvel ezelőtt, az összes majom és emberszabású közös ősénél jelen volt. Nem arról van szó, hogy néhány faj egy nap felébredt, és elkezdte csinálni. Ez egy ősi, evolúciós tulajdonság” – mondta a Guardiannek a kutatást vezető Matilda Brindle.

A kutatókat azért érdekli különösen a téma, mert a maszturbálás evolúciós szempontból kifejezetten költségesnek, pazarlónak, sőt kockázatosnak tűnik. A cselekvés történetének rekonstruálásához több száz tanulmányt, kérdőívet és személyes feljegyzést gyűjtöttek össze a maszturbáló főemlősökről – ezeket állatkerti gondozók és primatológusok szolgáltatták a tudósoknak. Az így kapott információkat aztán felhelyezték a főemlősök evolúciós törzsfáira, így kaptak egyfajta idővonalat az önkielégítés történelméről.

A tanulmány szerint a maszturbálás minden nemű és korú főemlősnél általános lehetett, de hogy miért alakult ki több mint 40 millió évvel ezelőtt, az nem tiszta. A nőstények viselkedésének kutatását nehezítette, hogy a biológusok történelmileg inkább hímeket vizsgáltak, így a másik nemről igen hiányosak az adatsorok.

A kutatás alátámasztotta azt az elképzelést, hogy a hímek maszturbálása növelte a párjuk teherbe esésének esélyét. Egy alacsonyabb rangú hím ugyanis akkor maszturbál, amikor párzás előtt fokozni akarja a szexuális izgalmát, mivel így gyorsabban megtermékenyítheti partnerét – még azelőtt, hogy egy nagyobb testű vetélytárs elzavarhatná. Emellett abban is segíthet az önkielégítés a hímeknek, hogy megszabaduljanak a régi spermiumoktól, így frissebb és versenyképesebb hímivarsejtekkel álljon neki az aktushoz.

Azt is megfigyelték, hogy a hímek maszturbálása a nemi úton terjedő fertőzések szintjével párhuzamosan emelkedett, aminek az lehet a magyarázata, hogy a szex utáni maszturbálás segíthet átmosni a nemi szerveket, így csökkentheti a fertőzés kialakulásának kockázatát. A nőstények önkielégítési motivációi a hiányos adatok miatt kevésbé egyértelműek, de az egyik lehetséges magyarázat szerint a párzás előtti maszturbálás némi befolyást adhatott a kezükbe afelett, hogy melyik hím ejtse őket teherbe: a hüvely savasságának csökkentésével barátságosabb környezetet lehetett teremteni a kiválasztott pár spermájának.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás