Az utolsó közös eukarióta ősnél idősebb közös ősi maradványokat azonosítottak ausztrál kutatók

2023.06.09. · tudomány

A tudósok régóta keresik a korai eukarióták létezésére utaló bizonyítékokat, ugyanis a mai eukarióták fejlettségét tekintve az ősüknek legalább egymilliárd évvel ezelőtt meg kellett jelennie a Földön. Ezért átütő jelentőségű a Protosterol Biota felfedezése.

Ausztrál kutatók a Nature-ben tették közzé tanulmányukat, amelyben beszámolnak róla, hogy 1,6 milliárd éves kőzetekben is ki tudták mutatni a Protosterol Biota molekuláris maradványait. Bár korábban úgy vélték, hogy a vizes élőhelyeken alapvetően baktériumok éltek, az új felfedezés rámutathat, hogy valójában bőségesen éltek itt eukarióták is.

Az eukarióták összetett sejtszerkezettel rendelkeznek, tartalmaznak mitokondriumot és sejtmagot is. Modern változatosságuk csak 0,8-1 milliárd évvel ezelőtt kezdett el kialakulni, ahogy a légkör oxigénszintje növekedni, az óceánok kémiai összetétele pedig változni kezdett.

A kutatók szerint gombák és az algák virágzása előtt, 800 millió évvel ezelőttig lehetett jelentős az ilyen élőlények fejlődése, eltűnésükre pedig talán azért is szükség volt, hogy később fejlettebb eukarióták jelenhessenek meg a Földön.

A Protosterol Biota maradványaira egy, az ausztrál partok közeléből származó óceánfenéki kőzetből származó zsírmolekulában bukkantak. Ezek a molekulák olyan ősi kémiai szerkezettel rendelkeznek, amik már az utolsó közös ős (LECA, Last Eukaryotic Common Ancestor) előtt kihalt élőlényekre utalnak. Korábban nem vizsgálták a hasonló maradványokat, mert nem feleltek meg az általános leírásoknak. A vizsgálat viszont bebizonyította, hogy hasonló maradványok több tucat más forrásból származó fosszíliából is előkerültek már.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás