Lehet, hogy nem csak energiát ad a taurin, hanem az öregedést is lassítja

2023.06.09. · tudomány

Bár Magyarországon jószerével egyetlen energiaitalban sincs már taurin, friss állatkísérletek bebizonyították, hogy az összetevő nemcsak az energiaszintre, hanem az öregedés sebességére is hatással lehet. Itthon a népegészségügyi termékadó mértéke miatt döntöttek úgy a gyártók és a forgalmazók, hogy inkább mellőzik a taurint, de külföldön továbbra is használják a termékekben.

A taurin mikrotápanyag szintje folyamatosan csökken az életkor előrehaladtával, viszont a pótlólagos adagolás javíthatja az életkilátásokat és az egészséget is. Egerek esetén még az élettartam is meghosszabbodott a kísérletek során.

Mivel a taurin természetesen is előfordul a szervezetben, ezért a kutatók nagyszabású kísérleteket sürgetnek, hogy kiderüljön, hasonlóan kedvező élettani hatásai vannak-e az összetevőnek az emberekben is, írja a Guardian. A lapnak nyilatkozó kutatók, a Science-ben frissen megjelent tanulmány szerzői elmondták, hogy a taurinszint folyamatosan csökken az emberekben és az állatokban egyaránt, egy 60 éves személy taurinszintje például mindössze harmada egy 5 éves óvodásénak.

Ezért döntöttek úgy, hogy egereken tesztelik a taurinfogyasztás öregedésre gyakorolt hatásait. A középkorú egerek körében végzett vizsgálat rávilágított, minden vizsgált életfunkció és élettani jellemző kedvezőbb értékeket mutatott a taurint kapó állatokban. A hímek 10, a nőstények pedig 12 százalékkal tovább éltek (ez az egerek esetén pár hónapot jelent, az embereknél viszont éveket jelenthetne).

A taurintabletták hatásait makákókon is vizsgálták. A hathónapos kísérlet során kiderült, hogy a taurinpótlás csökkenti a vércukorszintet, javítja az immunrendszeri funkciókat és megelőzi a csontritkulást is.

De nem csak állatkísérletek mutatnak biztató eredményeket. A kutatók 12000, 60 évesnél idősebb európai személy adatait is áttekintették, amiből megállapították, hogy azok, akiknek magasabb a taurinszintje, ritkábban szenvednek 2-es típusú cukorbetegségben, kevésbé elhízottak és a vérnyomásuk is alacsonyabb.

Az első ránézésre biztató eredmények ellenére azonban nem javasolt azonnal taurintartalmú étrend-kiegészítőket kutatni. A taurin hosszú távú élettani hatásairól ugyanis eddig nagyon kevés információ áll rendelkezésre. Az energiaitalok fogyasztását végképp nem javasolják, mivel azok egy sor más összetevőt is tartalmaznak. Ahhoz pedig, hogy megállapítsák, hogyan lehet biztonságosan alkalmazni a taurint, humán vizsgálatokra is szükség lesz még.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás