Több évig tartó csökkenés után újra nőtt a halálos közúti balesetek száma Európában

2023.06.21. · gazdaság

Kedden tette közzé legfrissebb statisztikai eredményeit az Eurostat arról, hány halálos kimenetelű közúti baleset történt 2021-ben Európa országaiban. Az eredmények egyik legfontosabb tanulsága, hogy bár hosszú ideig évről évre csökkenést mutattak a számok, 2021-ben 2020-hoz képest újra nőtt a közutakon elhunytak száma.

A 6 százalékos emelkedés 19917 áldozatot jelent a bázisévben elhunyt 18834-hez képest. A növekedés különösen azért sokkoló, mert a koronavírus-járvánnyal járó korlátozások miatt 2020-ban eleve drasztikusan visszaesett az áldozatok száma még az azt megelőző eleve csökkenést mutató számokhoz képest.

Közúti balesetben meghalt személyek száma 1 millió lakosra vetítve Európa egyes országaiban
photo_camera Közúti balesetben meghalt személyek száma 1 millió lakosra vetítve Európa egyes országaiban Fotó: Eurostat

A közúti közlekedés Máltán követelte a legkevesebb halálos áldozatot, míg a legtöbben Romániában hunytak el 2021-ben autóbalesetekben. Az EU-s átlag 45 fő/1 millió lakos volt.

Ezt a számot a magyar mutató is meghaladja, itthon millió lakosonként 56 halálos áldozatot számoltak. A balesetek kimenetele szempontjából a legbiztonságosabbnak Málta mellett az északi országok: Dánia és Svédország tűnnek, de a nem EU-tag Norvégiában még Máltánál is kevesebben haltak meg az utakon.

A legveszélyesebbnek Románia mellett Bulgária és Lettország bizonyult 2021-ben a statisztika alapján.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás