Caligula 2000 éves luxushajóiról származhatott a Nemi-tó fenekén talált márvány szoborfej

2023.06.29. · tudomány

A Rómától délre fekvő, vulkanikus eredetű tó, a Nemi-tó medrének tisztítására irányuló rutinmunkálatok során fedezték fel azt a márvány szoborfejet, amely a feltételezések szerint az első században élt római császár, Caligula egyik úszó palotáját díszíthette fénykorában.

Caligula úszó palotái alatt azt a két luxushajót értjük, amik a Nemi-tó partján horgonyoztak, és a korabeli műszaki tudományok minden vívmányát felvonultatták.

A 70 x 20 méteresnél is nagyobb hajókat néhány évtizeddel később, Néró bukásakor elsüllyesztették, és csak a 20. század elején, Benito Mussolini regnálásának idején emelték ki őket, de a második világháború végén felgyújtották a múzeumban elhelyezett leleteket.

link Forrás

A nagyobbik hajót a korabeli római történetíró, Suetonius beszámolója szerint gazdagon díszítették márványpadlóval, szökőkutakkal, vízvezetékekkel, fűtéssel és fürdőkkel.

Mivel a Nemi-tót szent víznek tartották, egyes szakértők feltételezése szerint az egyik hajónak vallási vagy szertartási funkciója is lehetett.

Az egyik hajó illusztrációja
photo_camera Az egyik hajó illusztrációja Forrás: Wikimedia Commons

A márvány szoborfejet átadták a szakértőknek, akik hamarosan elkezdik feltárni a lelet és a Caligula-féle hajók közti lehetséges összefüggést.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás