Áttörés jöhet az egyes típusú cukorbetegség gyógyításában: az Egyesült Államokban engedélyezték az első sejtterápiát

2023.06.30. · tudomány

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) engedélyezte az egyes típusú cukorbetegség gyógyítására szolgáló sejtterápiát – számolt be róla csütörtökön a New Scientist. Ez az első ilyen típusú gyógymód, amit a diabétesszel élők számára elérhetővé tettek. A terápia olyan gyógyszert jelent, amely egészséges donor hasnyálmirigyéből származó, inzulin termelésére képes élő sejteket tartalmaz.

Az egyes típusú cukorbetegség olyan krónikus betegség, amikor a szervezet immunrendszere tévesen a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit támadja meg. Az inzulin a vércukorszint stabilizálásában játszik szerepet azzal, hogy ha megemelkedik a vércukorszint, a vérből kivonja a glükózt, amelyek a sejtekbe belépve energiává alakulnak át.

Az egyes típusú cukorbetegség már kora gyermekkorban jelentkezik, és a betegséggel élőknek naponta többször ellenőrizniük és inzulin adagolásával szabályozniuk kell vércukorszintjüket. Ha nagyon leesik a vércukorszint, remegéssel, verejtékezéssel, fáradtság- és éhségérzettel, zsibbadással vagy fejfájással járó rosszullét alakulhat ki, a nagyon magas vércukorszint esetén pedig akár ketoacidózis is kialakulhat.

A cukorbetegek közül a New Scientist szerint sokan igyekeznek inkább túlkorrigálni vércukorszintjüket, ami tartósan alacsony vércukorszintekhez vezethet, ez pedig hipoglikémiát okozhat. Peter Marks, az FDA munkatársa a hatóság közleményében kifejtette: a súlyos hipoglikémia olyan veszélyes állapot, ami eszméletvesztéssel vagy görcsös rohamokkal járhat, ez pedig akár sérülésekhez is vezethet. A sejtterápia engedélyezése az egyes típusú cukorbetegséggel és a hipoglikémia visszatérő tüneteivel élőknek egy további kezelési lehetőséget ad a kezükbe, hogy a megfelelő szinten tarthassák a vércukorszintjüket – mondta.

A sejtterápia keretében az egészséges donorból származó, élő hasnyálmirigysejteket közvetlenül a máj főerébe juttatják. A betegek immunszuppresszív gyógyszereket kapnak, hogy az immunrendszerük ne támadja meg az inzulintermelő donorsejteket. A jelenlegi formájában a terápiát olyan egyes típusú cukorbetegséggel élő felnőttek számára tették elérhetővé, akik a betegség intenzív nyomon követése és kezelése ellenére is gyakran tapasztalják az alacsony vércukorszint következményeit.

Az FDA a döntését két klinikai vizsgálatra alapozta, amelyekben 30 résztvevő a gyógyszer egy, két vagy három adagját kapta meg. 70 százalékuknak a terápiát követően nem volt szükségük egyéb inzulinforrásokra a következő egy évben vagy még tovább, míg 30 százalékuknak több mint öt évig nem kellett más forrásból inzulint bevinniük a szervezetükbe.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás