Bemutatták a bélrendszeren áttörő robotkapszulát, amely az inzulininjekciót is kiválthatja

2022.09.29. · tudomány

A bélrendszer nyálkáin áthaladni képes robotkapszulák kiválthatják azokat a gyógyszereket, amelyeket nem lehet szájon keresztül bevinni a szervezetbe, például a csak injekció formájában elérhető inzulint. A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói most egy ilyen fejlesztésükről számoltak be.

Ahhoz, hogy a szájon át bevitt gyógyszerek fel tudjanak szívódni a véráramba, rögös úton kell végigevickélniük: túl kell élniük a gyomorsavat, az enzimeket és a bélbaktériumokat, és sűrű nyálkán kell átvergődniük magukat, ami sok, különösen érzékeny szer esetén megoldhatatlan. Az inzulinnak például csak 1 százalékát veszi fel a szervezet, ha lenyelik, ezért a cukorbetegeknek injekció formájában kell azt bevinniük.

photo_camera A RoboCap főbb elemei Forrás: Srinivasan et al. 2022

Az MIT kutatói által a Science folyóiratban bemutatott gyógyszerhordozó robotkapszula (RoboCap) képes átfúrni a nyálkát az alsó bélszakaszon, és szétszórni a hatóanyagát. A gyógyszer egy nagyobb multivitamin méretéhez hasonlít, 2,5 centiméter hosszú és 1 centiméter széles, és egy olyan zselatin kapszulába van zárva, amely feloldódik a gyomorsavban. Az alsó bélszakaszban lévő pH aktiválja az apró elem által működtetett motort, így a felszínén uszonyokkal és szegecsekkel ellátott gyógyszer képes áttörni a nyálkán.

A kutatók hét élő sertésen tesztelték a RoboCap inzulinszállítási képességét, majd összevetették, mennyi inzulint vesz fel a szervezet ilyen módon, illetve akkor, ha csövön keresztül juttatják azt a bélbe. A robotkapszula ezek szerint 20-40 százalékkal növelte a felszívódó gyógyszer mennyiségét, és ezzel arányosan csökkentette a vércukorszintet a kontrollcsoporthoz képest.

photo_camera A kapszula működésének folyamata a tanulmány szerint Forrás: Srinivasan et al. 2022

A módszert nemcsak az inzulin esetében lehet felhasználni, hanem a peptidek, fehérjék és nukleinsavak szájon át történő bevitelének jelenlegi nehézségeit is megoldhatja a szakértők szerint. Először azonban olyan kérdésekre kell választ adni, mint hogy hogyan reagál a gyengébb immunrendszerrel rendelkezők szervezete a megoldásra, vagy hogy az milyen hatást gyakorol a nyálkahártyákban élő hasznos baktériumokra.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás