A D-vitamin idősebbeknél bizonyítottan csökkenti a szívinfarktus kockázatát

2023.07.03. · tudomány

A súlyos kardiovaszkuláris események előfordulásának kockázata csökkenthető a D-vitamint tartalmazó étrendkiegészítőkkel – állítja a rangos és patinás British Medical Journal (BMJ) folyóiratban nemrég megjelent ausztrál tanulmány.

A queenslandi QIMR Berghofer Orvosi Kutatóintézet népegészségügyi programjának keretében 2014 és 2020 között összesen 21 315, 60 és 84 év közötti ausztrál állampolgár bevonásával végzett vizsgálatsorozat eredményei azt mutatják, hogy a korábbi vélekedéssel ellentétben, a D-vitamin pótlása megváltoztatja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

A kísérletbe bevont páciensek egyik fele havi rendszerességgel – maximum 5 éven át – szedett a korát és egészségügyi állapotát figyelembe vevő nemzetközi egységű (NE) vitaminkészítményt, míg a kontrollcsoport ugyanilyen időközönként placebot kapott – írja brit Guardian.

Lágykapszulás D-vitamin
photo_camera Lágykapszulás D-vitamin Fotó: MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LI/Science Photo Library via AFP

A vizsgálat során 1336 embernél fordult elő súlyos kardiovaszkuláris esemény: a placebocsoportban 6,6 százalék, a vitamincsoportban 6 százalékot tett ki az arányuk.
Mindez 1000 résztvevőre vetítve 5,8 esettel kevesebb szív- és érrendszeri megbetegedést jelent. A szívrohamok aránya 19 százalékkal volt kisebb a D-vitamint szedők között, ugyanakkor a sztrókok számában nem volt különbség a két csoport között.

A kutatók elismerve, hogy eredményeik nem feltétlenül érvényesek más népességcsoportokra is, a nagymintás és hosszútávú vizsgálataik bizonyítják a D-vitamin pótlásának szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatásait

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás