Frissült és változott a D-vitamin pótlásának szakmai ajánlása

2021.12.06. · tudomány

Csecsemőknek és kisgyermekeknek 400, kisiskolásoknak 1000, kamaszoknak és egészséges felnőtteknek 2000 nemzetközi egység (NE) gyógyszergyári körülmények között gyártott D-vitamin szedése javasolt naponta az októbertől-márciusig tartó időszakban. A legújabb szakmai konszenzus ugyan nem változtatott a napi dózisokon, de a friss sorvezető szerint már javasolható a szükséges mennyiség egyetlen heti vagy havi adagos pótlása. Ez egészséges felnőtteknél hetente egyszer 14 ezer, illetve havonta egyetlen alkalommal beszedett 60 ezer NE D-vitamint jelent – áll a Semmelweis Egyetem honlapján hétfőn megjelent közleményben.

A D-vitamin prevenciós és terápiás alkalmazásának legújabb tudományos fejleményeiről rendezett szakmai konferencián konszenzussal elfogadott mennyiségek orvosi felügyelet nélkül is szedhetők, és hosszú távon is biztonságosak – idézi a közlemény Takács Istvánt, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának igazgatóját. A negyedik magyar D-vitamin konszenzus konferenciát kezdeményező belgyógyász-professzor szerint ennél nagyobb adagokra olyan esetekben van szükség, mint amilyen súlyos COVID-19 terápiája, amelynek része az úgynevezett telítő dózis. Ehhez 5 napig napi 12 ezer, utána pedig napi 4 ezer NE-t javasol a kórházi tartózkodás idejére a szakmai konszenzus. A pandémia alatt összegyűlt tudományos bizonyítékok szerint ugyanis összefüggés van a D-vitamin-hiány és a koronavírus-fertőzés súlyosabb lefolyása között

Az első egységes magyarországi D-vitamin ajánlást 2012-ben fogalmazták meg az érintett szakterületek hazai képviselői, akik eddig négyszer igazították sorvezetőjüket az új kutatási eredményekhez és a terápiás tapasztalatokhoz. A Semmelweis Egyetemtől a Qubit azt a tájékoztatást kapta, hogy a tucatnyi szakmai szervezet közös ajánlásának teljes és hivatalos szövege a jövő év elején jelenik meg az Orvosi Hetilapban.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás