Kiderült az igazság a legfélelmetesebb kambriumi ősrák iszonyatos csápjairól

2023.07.05. · tudomány

A paleontológia az 540 millió évvel ezelőtt kezdődő földtörténeti időszak egyik tengeri csúcsragadozójának tartja a leginkább a mai garnélákhoz hasonlítható Anomalocaris canadensis néven ismert őslényt.

A mindössze 60 centiméteres állat a kambrium korszak legnagyobbjai közé tartozott. Korábbi kutatások az állat karomszerű függelékeinek tulajdonították a korszak fosszilis leleteiben a trilobitákon talált sebhelynek gondolt külsérelmi nyomokat – írja a Science.

Az 500 millió évvel ezelőtti kambriumi tengerekben élő Anomalocaris canadensis számítógépes rekonstrukciója
photo_camera Az 500 millió évvel ezelőtti kambriumi tengerekben élő Anomalocaris canadensis számítógépes rekonstrukciója Fotó: Wikipédia

A feltételezések szerint az ősrák ezekel a csápokkal ragadhatta meg áldozatait, mivel szájszerve erre nem volt alkalmas.

A Proceedings of the Royal Society B folyóiratban ismertetett kutatási eredmény szerint azonban az A. canadensis félelmetes függelékei legfeljebb az elrettentést szolgálhatták. A számítógépes biomechanikai elemzés alapján ugyanis bárminemű keményebb felület helyrehozhatatlanul károsította volna az állat csápjait.

A kutatók szerint az A. canadensis így nem vadászhatott trilobitákra sem, feltehetően jóval lágyabb kültakarójú élőlényekkel táplálkozhatott.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás