Harmadával kevesebb erdőt pusztítottak el Amazóniában, mint tavaly

2023.07.07. · tudomány

33,6 százalékkal kevesebb erdőt vágtak ki az amazonasi esőerdő Brazíliában lévő területein, mint egy évvel ezelőtt – közölte a brazil nemzeti űrkutatási intézet (INPE) az általa készített műholdképekre hivatkozva. A felvételek tanúsága szerint míg tavaly január és június között 3988 négyzetkilométernyi őserdőt irtottak ki, idén már csak 2649-et. Az intézet adatait független források egyelőre még nem erősítették meg.

Az INPE szerint a legjobb hónap a június volt, ekkor a tavalyi évhez képest 41 százalékkal kevesebb erdőt irtottak ki az országban. Miközben a bányászat és a fakitermelés miatti erdőirtásokból kevesebb fordult elő, megnövekedett az erdőtüzek száma: műholdképek alapján csak júniusban 3075 helyen égett az erdő.

Mint egy nemrégiben megjelent kutatásból kiderült, az erdő felégetése 2013 és 2021 között összesen 96 millió metrikus tonnányi szén-dioxid kibocsátásával járt, a kibocsátások 59 százalékát pedig 2019 és 2021 között mérték.

A Global Forest Watch tavalyi éves jelentése szerint 2022-ben annak ellenére növekedett az erdőirtások területe, hogy mostanra már nemzetközi megállapodások születtek az erdők védelméről. A szervezet adatai szerint tavaly percenként 11 focipályányi területről tűnt el az erdő a Földön, a legintenzívebb erdőirtás pedig Brazíliában folyt.

Az erdőirtás vége

Az egyik legambiciózusabb ígéretet Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök tette: a megválasztása esetén vállalta, hogy 2030-ig teljes egészében megszünteti az erdőirtást az amazonasi őserdő brazil részén. Az erről szóló nemzetközi egyezményt 140 ország írta alá 2021-ben, ekkor az előző elnök, Jair Bolsonaro is vállalta, hogy felszámolja az erdőirtást, az ő időszaka alatt viszont 15 éves csúcsot döntött az amazóniai erdőirtás.

Lula a programjának központi elemévé tette az erdők védelmét, az erről szóló tervet június elején ismertette. Ezek szerint 2027-ig, amíg az elnök megbízatása szól, több mint 12 minisztérium működik majd együtt az erdők védelmében. A terv fontos eleme a Brazíliából származó termények és faanyagok korszerű nyomon követése és eredetvizsgálata, az INPE felvételei alapján történő bűnmegelőzés és a mezőgazdaság alaposabb szabályozása.

Marina Silva környezetvédelmi miniszter szerint az adatok arra mutatnak, hogy az erdőirtás mértéke folyamatosan csökken, ezt pedig már önmagában nagy eredménynek nevezte. Lula bejelentette azt is, hogy folytatja az előző elnöksége idején indított programot: ekkor, 2002 és 2012 között 83 százalékkal sikerült visszaszorítani az erdőirtást. A programot Bolsonaro elnöksége idejére felfüggesztették.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás