Több mint 90 millió tonna szén-dioxid-kibocsátással járt az amazóniai esőerdők felégetése az elmúlt években

2023.06.30. · tudomány

2013 és 2021 között 96 millió metrikus tonnányi szén-dioxid kibocsátását eredményezte az Amazonas-medencében fekvő esőerdők őslakosokhoz tartozó területein végzett erdőirtás. A pusztítás mértékének felerősödését jelzi az a tény, hogy a kibocsátások 59 százalékát a 2019 és 2021 közötti időszakban mérték.

Ez derült ki egy brazil kutatók vezette nemzetközi vizsgálat adataiból, amelyet még áprilisban közölt a Scientific Reports. A szerzők szerint az erdőirtás összesen 1708 négyzetkilométernyi területet (ez a Balaton vízfelületének majdnem háromszorosa) tesznek ki az őslakosok által benépesített területeken – ez azonban mindössze a brazíliai Amazonas folyó környékén zajló erdőirtások 2,38 százaléka. Hozzátették, hogy a vizsgált 232 őslakos-térségben az éves erdőirtás mértéke 35 négyzetkilométer és ez a szám 2013 és 2021 között 129 százalékkal, sőt, az utolsó három évben 195 százalékkal nőtt.

Celso H.L. Silva-Junior, a tanulmány első szerzője, a Maranhãói Szövetségi Egyetem biodiverzitással és természetmegőrzéssel foglalkozó programjának professzora szerint az őslakos-területeken lezajlott erdőirtás abszolút számokban talán nem tűnik soknak, de ezek a területek védettek, így a negatív hatás sokkal nagyobb. A természetpusztításon túl az erdőirtás miatt betegségek üthetik fel a fejüket és veszélyeztetik az őslakos közösségek túlélését is. Legutóbb a yanomami közösség több tagja vesztette életét illegális aranybányászok (garimpeiros) miatt, akik bekerítették őket.

A részben az őslakos közösségek jogait megnyirbáló kormányzati politika miatt megnövekedett erdőirtás veszélybe sodorja az Amazonas környéki esőerdők szén-dioxid-megkötő szerepét. A trópusi esőerdők kulcsfontosságú ökoszisztémák, amelyek képesek enyhíteni a klímaváltozás hatásait – ha békén hagyják őket.

A tanulmány másik szerzője, Guilherme Mataveli, a brazil Nemzeti Űrkutató Intézet (INPE) földmegfigyeléssel és geoinformatikával foglalkozó részlegének kutatója tavaly a Science-ben egy másik tanulmányban arra hívta fel a figyelmet, hogy az őslakos közösségek területein végbemenő, növekvő mértékű erdőirtás miatt Brazília nem fogja tudni betartani környezetvédelmi vállalásait. Brazília korábban azt ígérte, hogy 2030-ra mintegy 12 millió hektárnyi területen ültet fákat és állítja vissza a korábbi trópusi esőerdős élőhelyeket, és 2050-re karbonsemlegessé válik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás