Fészeképítésre használják európai madarak az elriasztásuk érdekében kihelyezett tüskéket és hálókat

2023.07.12. · majom

A fészek tetejeként a fiókák védelmére előszeretettel választanak tüskés ágakat az európai madárfajok, azonban a városokban viszonylag kevés áll rendelkezésre ezekből. Ezzel egyidőben a legtöbb európai nagyváros főleg a turistalátványosságok közelében igyekszik megelőzni a fészkelést, úgyhogy különböző védőhálókat és tüskéket helyeznek el az ablakpárkányokon, a tetőkön, valamint a szobrok fölött is.

Ezek a védőelemek arra hivatottak, hogy megakadályozzák a városi madarakat a fészekrakásban, csakhogy egy holland kutatócsoport megfigyelései rávilágítottak arra, hogy a madarak épp ezeket az eszközöket használják a városi fészeképítéshez. A hálók és tüskék ugyanis kiválóan pótolják a természetben megtalálható tüskés ágakat, amik belvárosokban hiányoznak.

Auke-Florian Hiemstra, a hollandiai Naturalis Biodiverzitás Központ munkatársa és kollégái eddig a holland varjúknál (Corvus corone), valamint Belgiumban, Hollandiában és Skóciában az eurázsiai szarkáknál (Pica pica) figyelték meg ezt a viselkedést. Egy antwerpeni fészek arról tanúskodik, hogy az azt készítő szarka konkrétan kitépte az épületet védő madárriasztó tüskéket a fészek felé eső oldalon, a másik oldalt viszont tulajdonképpen érintetlenül hagyta. Így mintegy 1500 fémtüskét tartalmazó fészket rakott, írja a New Scientist.

Megfigyeléseiket a Denisea szaklapban tették közzé, és arra buzdítják a hasonló területen kutatókat, hogy vizsgálják meg, befolyásolják-e a költési sikert a városban rendelkezésre álló alapanyagok. Ha a hálókkal, szögesdróttal és tüskékkel épített fészkek biztonságosabbak, az hosszú távon befolyásolhatja a városi madarak egyedszámát.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás