Magyar társalapítója is van Elon Musk új AI-cégének

2023.07.13. · TECH

Ahogy azt szerdán megírtuk, Elon Musk bejelentette legújabb vállalkozását, az xAI nevű, mesterségesintelligencia-kutatásokkal foglalkozó cégét. Az xAI hivatalosan július 14-én, pénteken mutatkozik be egy Twitter Spaces-beszélgetés keretében.

A hivatalos oldalon már közzétették a 12 tagú alapító kutatócsapat névsorát, ahol az OpenAI, a DeepMind, a Microsoft és a Tesla korábbi munkatársai (és olyan AI-nagyágyúk, mint Igor Babuschkin vagy Tony Wu) mellett Christian Szegedy nevét is megtalálhatjuk.

A budapesti Fazekas gimiben, majd az ELTE matematika szakán tanult Szegedy a mesterszakot már a Bonni Egyetemen végezte el, és az alkalmazott matematikus doktoriját is itt csinálta. Kutatói karrierjét az egyetem után a kaliforniai Cadence Design Systemsnél folytatta, ahol öt évet töltött el, mielőtt 2010-ben a Google-höz került.

link Forrás

A Google kutatói csapatában elsősorban számítógépes látással, gépi tanulással, mély tanulással és más, a mesterséges intelligenciához kötődő területekkel foglalkozott. Itt fejlesztette azt az automatizált matematikai asszisztenst is, amelyről bővebben a vele készült 2021-es interjúnkban is beszélt.

A Twitterről kiderül, hogy Szegedy és Musk kapcsolata nem a legbarátságosabb módon indult. 2020 márciusában, a covid kezdeti, zavaros időszakában Musk rövid tweetjére („A félelem az elme gyilkosa”) válaszolt a következőképpen: „Hogy ellensúlyozza ezt az idióta tweetet, Elon Musknak a következő évet arra kellene szánnia, hogy lélegeztetőgépeket gyártson a betegeknek. Ha lehet, már tegnapra.”

link Forrás

Három év persze hosszú idő, azóta Musknak is lett néhány új cége, az xAI küldetéséhez (megérteni a valóságot) pedig csak a legjobbakat kívánhatjuk!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás