Engedélyezte az EU a japán élelmiszerek behozatalát

2023.07.14. · gazdaság

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) július elején jóváhagyta, hogy a Daiicsi atomerőmű hűtővizét kellő higítás mellett a Csendes-Óceánba eresszék. A szervezet azzal indokolta a döntést, hogy az eljárás megfelel a biztonsági gyakorlatoknak, az így a környezetbe kerülő trícium pedig nem jelent különösebb környezeti kockázatot. A terv ellen a halászok és a környékbeli földművelők is tiltakoztak, de hiába: az IAEA jóváhagyása után az elkövetkező hetekben a tengerbe fogják önteni az egyébként sehol máshol sem tárolható hűtővizet.

Az Európai Unió az atomkatasztrófa után részleges importtilalmat rendelt el a Japánból származó élelmiszerekre, ezt viszont a napokban eltörölték, épp azelőtt, hogy a reaktor vizét a tengerbe engednék. Bár a hűtővizet több lépésben kezelik, szűrik, tisztítják, tartályokban tárolják, ami után minden radioizotóp koncentrációja elhanyagolható mértékűre csökken, trícium még maradt benne, ez viszont a szakértők szerint nem jelent semmilyen kockázatot a tengeri élővilágra és az innen származó élelmiszerek biztonságára sem.

Az EU mostani döntése nem példa nélküli: a 2011-es földrengés után elrendelt importtilalmat már több ízben is enyhítették, mielőtt az eltörlésükről döntöttek volna, de továbbra is szigorú szabályok vonatkoznak az országból származó élelmiszerek ellenőrzésére. A tilalom feloldása nem maradhat válasz nélkül, így megnyílhat az út az Unióból származó marhahús, zöldség és gyümölcs importjának, amit az eddigi japán törvények alaposan megnehezítettek.

Nem mindenki nyugodt

Bár az IAEA veszélytelennek ítéli a hűtővíz tengerbe engedését, tizenegy ország tiltakozik ellene. A döntés leghangosabb kritikusa Kína, ami tovább szigorítaná a Japánból származó élelmiszerekre vonatkozó szabályozását. Hongkong sem vállalja a fukusimai vizekből származó halak importját, ami különösen kellemetlen lehet Japánnak, az ország ugyanis az innen származó tengeri és mezőgazdasági termékek legnagyobb importőrének számít. Oroszország szintén bejelentette, hogy a Japánból származó halakat és halászati termékeket külön ellenőrzéseknek vetik majd alá, mielőtt a fogyasztók hozzáférhetnének.

Az atomerőmű fenntartásáért és a szennyezett víz kezeléséért felelős Tepco szerint a tríciumos víz semmilyen kockázatot nem jelent a környezet számára, és egyébként sem tudják már hova tenni: a fukusimai erőmű területén hatalmas tartályokban tárolják az egykori hűtővizet, de már kifogytak a helyből. Az így a környezetbe került víz tríciumtartalma a negyvenedrésze az IAEA által megszabott határértéknek, a felgyűlt hűtővíztől a Tepco a jelenlegi tervek szerint 30-40 év alatt fog megszabadulni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás