Megtalálták egy keresztes lovag kardját, amit egy tengeri csata közben veszíthetett el

2023.07.25. · tudomány

Még 2021-ben találták meg az izraeli Hof HaCarmel partjainál azt a kardot, amely a friss vizsgálatok szerint egy kb. 900 évvel ezelőtt, a keresztes háborúk idején lezajlott tengeri csatában veszhetett a tengerbe.

A búvárkodó Shlomi Katzin a tengerfenékre süllyedt kő- és fémhorgonyok után kutatott, amikor rátalált a kardra, a területen ugyanis gyakran horgonyoztak le a közeli kikötővárosba, Haifába érkező hajók – a keresztesek a 12. század elején foglalták el Haifát az araboktól.

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) tanulmánya szerint a kardot homokból és kagylókból álló vastag réteg borította, ami megnehezítette, hogy károkozás nélkül eljussanak a kard fémrétegéig. Ugyanakkor ez a bevonat lelassította azt az oxidációs folyamatot is, amely során a kard rozsdásodott, majd szétesett volna a vízben, így az viszonylag jó állapotban megőrződött.

photo_camera Forrás: IAA

Hogy áthatoljanak a külső konkréciós rétegen, röntgenfelvételeket készítettek, amelyek alapján kiderült, hogy a kard pengéje kb. 88 centiméter hosszú és 4,6 centiméter széles volt, és valószínűleg harc közben hajlították meg.

photo_camera Forrás: IAA

A keresztes hadjáratok korának régészetével foglalkozó Joppe Gosker szerint a kard egy lovag vagy katona személyes felszerelésének része volt, és akkoriban ez volt az elsőszámú fegyver az egy az egy elleni küzdelem során. A szakértő szerint a kard valószínűleg egy tengeri csata alatt esett a tengerbe, feltehetően a tulajdonosával együtt.

photo_camera Katzin és a kard Forrás: IAA

Hogy a kard tulajdonosának maradványai valaha előkerülnek-e, az részben a szerencse kérdése, állítja Eli Escusido, az IAA igazgatója, aki szerint Izrael teljes partvidékén számtalan leletet rejt a homok és a tengerfenék. A leletek gyakran csak véletlenül, például járókelők jelentései alapján kerülnek elő, ezért fontos, hogy ilyen esetekben megtegyék a bejelentést, majd képzett régészek rögzítsék a felfedezéseket, és megtalálják az összefüggéseket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás