Kifogástalan állapotban találtak rá egy több mint 3000 éves kardra Németországban

2023.06.17. · tudomány

A bajor műemlékvédelmi hivatal (BLfD) lenyűgöző régészeti leletről számolt be: egy több mint 3000 éves kardot találtak Nördlingen városában, ráadásul olyan kifogástalan állapotban, hogy a hivatal közlése szerint az „még szinte ragyog”.

photo_camera Fotó: Archäologiebüro Dr. Woidich

Az időszámításunk előtti 14. századból, tehát a bronzkor közepéről származó fegyver nyolcszögletű markolattal rendelkezik, és egy olyan sírban találtak rá, ahová egy férfit, egy nőt és egy fiút temettek el gyors egymásutánban, több bronz tárggyal együtt.

„A kardot és a sírhelyet még meg kell vizsgálni, hogy a régészeint pontosabban kategorizálhassák a leletet. De annyit már most kijelenthetünk, hogy elképesztő, milyen jó állapotban maradt fenn, nagyon ritka az ilyen lelet” – idézi a Guardian a BLfD vezetőjét, Mathias Pfeilt.

photo_camera Fotó: Archäologiebüro Dr. Woidich

A 20 ezer lakost számláló Nördlingen nagyjából Stuttgart, Nürnberg és München háromszögének középpontjában található, és a város érdekességét az adja, hogy egy körülbelül 1-1,5 kilométer átmérőjű meteorit által létrehozott becsapódási kráterben helyezkedik el.

A becsapódás hatására a kráteren belül hatalmas mennyiségű, nagyjából 72 ezer tonnányi gyémántszemcse szóródott szét, egyes feltételezések szerint az egész Földön itt található meg az anyag a legnagyobb koncentrációban. Később a gyémántot tartalmazó kőzetekből épültek fel a római kortól jegyzett város épületei.

photo_camera Fotó: Leemage via AFP

A mai városkép 1327-ben kezdett kialakulni, amikor felépítették a várost körbezáró falat, majd száz évvel később felépült Nördlingen központi látványossága, a gótikus Szent György-templom is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás