Végre megtalálták a jégkorszaki állatfaragvány hiányzó darabját, de senki nem tudja, hogy milyen állatot mintáz

2023.08.08. · tudomány

Németországi régészek egy jégkorszaki faragvány hiányzó darabjára bukkantak egy barlang mélyén. Az elefántcsontból faragott figuráról eredetileg úgy gondolták, hogy lovat ábrázol, az új részlet megismerése azonban teljesen felborította a korábbi elméletet. A vita most azon folyik tovább, hogy a faragvány egy barlangi medvéről vagy oroszlánról készülhetett-e, írja a Live Science.

A 35 ezer éves faragvány fejét már 1999-ben megtalálták az UNESCO világörökség részét képező Hohle Fels barlangban, ami az ország déli részén található. Itt számos, az őskorszakból származó leletet tártak már fel, amióta a fej elsőként előkerült, azonban a hiányos szobor többi részét egészen mostanáig nem találták meg.

A test és a fejrész együtt
photo_camera A test és a fejrész együtt Fotó: University of Tubingen, Ria Litzenberg

Nicholas Conard, a németországi Tübingeni Egyetem őstörténeti és negyedidőszaki ökológiai tanszékének professzora azt nyilatkozta, hogy az új lelet, amit az „Év Leleteként" tartanak számon, felborította a korábbi elképzeléseiket a szoborról. Továbbra sem biztosak abban, hogy milyen állatot ábrázol a faragvány, de míg korábban biztosak voltak abban, hogy lovat, mostanra ezt teljesen elvetették.

A faragvány alakja inkább arra utal, hogy egy medve, esetleg egy barlangi oroszlán testét ábrázolja. Mindkettő elképzelhető, ugyanis Eurázsiában mindkét állattal találkozhattak az emberősök. A professzor szerint azonban a korabeli ábrázolások megfejtése nehézkes, főleg, ha töredékekről van szó, mint ebben az esetben.

A mindössze 4 x 2,5 x 0,6 centiméter nagyságú testdarab alaposan kidolgozott, finom, vésett vonalminták díszítik. A leleteket most a Blaubeuren-i Őslénytani Múzeumban (URMU) állították ki.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás