Kopasz és sötét bőrű volt Ötzi, a jégember

2023.08.17. · tudomány

Egy korábbi, 2012-es genetikai kutatás alapján eddig úgy vélték, hogy az 1991-ben megtalált gleccsermúmia, Ötzi szőrös, szakállas, fehér bőrű és kék szemű volt, ennek megfelelően készítették el a rekonstrukcióját is. Egy újabb vizsgálat viszont kiderítette, hogy egészen máshogy nézhetett ki: barna szeme és sötét bőre volt, ráadásul kopaszodott is.

A korábbi feltételezések szerint ráadásul Ötzi a most Szardínián élő emberekkel állt rokonságban, de a friss vizsgálat erre sem talált bizonyítékot, most úgy tűnik, hogy a jégember inkább a kőkorszaki anatóliai földművelőkkel állt atyafiságban. A mai Törökország területén élő emberek később átvándoroltak az Alpokhoz, ahol nagy valószínűséggel izoláltan éltek, csak néhány generációval Ötzi születése előtt kezdtek el keveredni a helyiekkel.

A frizurája rejtély marad

Albert Zink, a bolzanoi Eurac Research múmiakutatója szerint a mostani felfedezések egybevágnak azzal, ahogy a gleccsermúmia kinéz, de korábban úgy hitték, hogy Ötzi bőre a jégben töltött 5300 év alatt barnult meg.

photo_camera Ötzi múmiája Fotó: ANDREA SOLERO/AFP

Zink szerint hasonló árnyalatú lehetett, mint most, az viszont nem sokat jelent, hogy most teljesen kopasz – a haja nem bírta ki az elmúlt évezredeket. Lars Holger Pilø régész szerint Ötzi frizurája valószínűleg örök rejtély marad, az viszont kiderült, hogy genetikai okoknál fogva kopaszodott.

Ötzi testét Ausztria határán, az Alpok egyik gleccserében találták meg 1991-ben, azóta sokan és sokszor vizsgálták. Zink szerint a 2012-es genetikai vizsgálat eredményei azért vezethettek tévútra, mert a minta, amit használtak hozzá, szennyezett volt. A korábbiakban már kiderült róla, hogy jobbkezes volt, a halálát pedig egy nyílvessző okozta. A kezén található, gyógyulásnak indult sérülés alapján úgy tűnik, hogy már korábban megtámadták, mielőtt hátba lőtték volna.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás