A poszméhek ránézésre megmondják a vízről, hogy van-e benne cukor

2023.08.24. · tudomány

A poszméhek már azelőtt felismerik a cukros folyadékokat, hogy megkóstolnák őket – írja a New Scientist egy friss német kutatási eredményre hivatkozva.

A rovarkutatások java a beporzókkal végzett kísérleteket jelenti, a rovarviselkedési teszteket jellemzően házi- és poszméhekkel végzik – idézi a lap Tomer Czaczkest, a németországi Regensburgi Egyetem munkatársát, az egyelőre még csak preprint formában megjelent tanulmányt jegyző kutatócsoport vezetőjét.

Az ilyen vizsgálatok zömében a rovarokat mesterséges virágokkal kondicionálják, hogy az eldöntendő kérdésekre úgy válaszoljanak, hogy éppen a cukros, a sima vagy éppen a keserű ízanyagot tartalmazó oldatból fogyasztanak.

Poszméhportré Németországból
photo_camera Poszméhportré Németországból Fotó: Hinrich Bäsemann/dpa Picture-Alliance/AFP

Czaczkes és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy valid-e ez a választás. 90 kifejlett földi poszméh (Bombus terrestris) bevonásával végzett tesztjeikben az állatok az emberi szemmel az egymással teljesen azonosnak látszó szacharózoldat és a sima víz közül választhattak három felállásban: nagy cseppek, átitatott cigarettafilterek, illetve olyan, a folyadékokat folyékony halmazállapotban, illetve vattában áztatva tartalmazó műanyagcsövek között kellett választaniuk.

A cseppes és a filteres tesztekben a dongók gyakrabban választották a cukros oldatot, mint ahogy az a véletlenszerűség alapján várható lett volna, ami arra utal, hogy távolról is meg tudják különböztetni a két oldatot. Viszont az átlátszatlan csövek esetén ugyanolyan gyakorisággal repültek a cukros és a sima vízre. A kutatók szerint ez egyértelműen arra utal, hogy a poszméhek olyan vizuális jelek alapján választanak, dehogy mik ezek azt még nem tudják megmondani, találgatásaik szerint az oldatok eltérő optikai tulajdonságaiban rejlik a magyarázat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás