A depressziós kamaszok érzékenyebbek a kritikára, mint a dicséretre

2023.09.05. · tudomány

A depressziós tinédzserek érzékenyebben reagálnak a szülők kritikájára, mint dicséretére, derül ki egy, a Psychological Medicine szaklapban megjelent tanulmányból. Az agyi képalkotó vizsgálatokkal végzett megfigyelések alapján nemcsak a hangulatzavar kialakulásával állhat összefüggésben a szülői attitűd, hanem a további visszajelzések fogadtatását is befolyásolhatja a mentális betegség.

Lisanne van Houtum, a hollandiai Leideni Egyetem munkatársa olyan kísérletet folytatott kollégáival, amelyben depresszióval diagnosztizált serdülők érzelmi és agyi reakcióit vizsgálták a szülői visszajelzések függvényében. A kísérletbe 20 holland 13,5 és 18 év közötti fiatalt válogattak be, akiket disztímiával (ez a depresszió enyhébb, krónikus formája) vagy major depresszióval (akut depresszióval) diganosztizáltak korábban, írja a Psypost.

A kontrollcsoportot 59 egészséges 12 és 18 év közötti kamaszból állították össze, a vizsgálatban pedig a szülők is részt vettek, ugyanis a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan reagálnak a fiatalok a saját szüleik visszajelzéseire.

A kísérlet elején a szülők és a serdülők is tulajdonságlistát kaptak és az azon található szavakat (pl. megbízhatatlan, kaotikus vagy kedves) kellett értékelniük aszerint, hogy azok szerintük negatív, semleges vagy pozitív tulajdonságok. Ezután a kamaszoknak egy rájuk jellemző tulajdonságokból álló listát mutattak be, de ezt valójában nem a szüleik állították össze, hanem a kísérletvezetők.

A serdülők ezt követően egy MRI-készülékben foglaltak helyet, ahol a kutatók az agyi aktivitásaikat vizsgálták, majd a méréseket követően arra kérték a fiatalokat, hogy idézzék fel azokat a tulajdonságokat, amiket előzetesen rájuk jellemzőként mutattak be nekik.

A depressziós kamaszok és a kontrollcsoport tagjai esetén is megfigyelték, hogy hangulatuk megváltozott a kritika és a dicséret hatására, jobban, mintha semleges megjegyzéseket kaptak volna. Azonban látványos eltérés mutatkozott abban, hogy a depressziós tinédzserek kevésbé reagáltak pozitívan a dicséretre, mint az egészséges társaik.

Az MRI-felvételek elemzése alapján kirajzolódott, hogy a depresszióval diagnosztizált kamaszok agya az anterior cinguláris kéregben magasabb aktivitást mutatott a kritika hatására, mint az egészségeseké. Ez az agyterület fontos szerepet tölt be a hangulatszabályozásban.

A kísérlet alapján a kutatók igazoltnak vélik, hogy a depressziós serdülők érzékenyebbek a szülői kritikára és kevésbé támaszkodnak a saját énképükre, amikor az őket illető véleményeket hallják. Emiatt fontosnak tartják, hogy a szülőket is bevonják a fiatalok kezelésébe és támogassák őket abban, hogy egészséges énképet alakítsanak ki magukról, függetlenül attól, hogy hangulatzavarral élnek-e együtt vagy sem.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás