A jetlag és a váltott műszak okozta kellemetlenségeket az étkezéssel lehet a legkönnyebben orvosolni

2023.09.06. · majom

A cirkadián ritmus, a test belső órája nemcsak olyan külső tényezőktől függ, mint a napsütés, hanem befolyásolják a szervezet belső folyamatai, így a táplálkozás után történő emésztés vagy a melatoninszint változása is. Éppen ezért a rutinos repülők már kitapasztalhattak pár módszert, ami segít nekik viszonylag gyorsan átállítani a ritmust egy-egy új időzónának megfelelően. Amerikai kutatók most pedig arra mutattak rá, hogy a belső óra átállításának leghatékonyabb módja a táplálkozás lehet.

A Science Alert számolt be arról a kutatásról, ami túl a korábban a témában megjelent tanulmányok szemlézésén, matematikai modellek segítségével ellenőrzi, hogyan hat a cirkadián ritmusra az időzónaváltás vagy a világszerte rengeteg embert érintő váltott műszakban zajló munka. Nekik időről időre vagy akár néhány naponta szinte teljesen át kell állniuk egy új időzóna szerinti működésre.

Számukra jelenthet segítséget a tanulmány azon megállapítása, miszerint a perifériás (vagyis az egyes szervekhez tartozó) cirkadián ritmust a táplálkozással lehet a leggyorsabban áthangolni. Yitong Huang és kutatócsoportja azt javasolja, hogy az új időzóna szerint érdemes táplálkozni, pontosabban annak kora reggeli órájában célszerű nagyobb mennyiségű ételt fogyasztani. Ezt minimum három napig kell betartani a megfelelő eredmények eléréséhez a matematikai modelleken végzett számítások szerint.

Megfigyeléseik alapján ugyanis a szervek belső óráját az evés-koplalás ciklusok nagyban meghatározzák, így a központi ritmussal ellentétben nem a fényre reagálnak. Ez jó hír lehet azoknak is, akik a nappali és éjszakai munkavégzést váltogatják a műszakbeosztásuk miatt.

Huangék egy másik fontos összefüggésre is felhívják a figyelmet a kutatásban. Megfigyelték, hogy az idősebb személyek általában lassabban reagálnak a jetlag elkerülésére tett erőfeszítésekre, azaz az ő cirkadián ritmusuk nehezebben alkalmazkodik az új időzónához.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás