Borotvaéles római kardokat találtak egy izraeli barlangban

2023.09.07. · tudomány

Négy kiváló állapotban fennmaradt római kori kardot találtak Izraelben, egy nehezen megközelíthető hegyi barlangban. A fegyverek nagyjából ugyanolyan állapotban maradtak fenn, mint amikor 1900 évvel ezelőtt a barlangba kerültek, háromnak még a hüvelye is megvolt. A kardokat egy hasadékba rejtették, a kutatók is véletlenül bukkantak rájuk: eredetileg a barlang cseppkövein lévő feliratokat fényképezték, amikor észrevették a fegyvereket.

link Forrás

A feliratokat ötven évvel ezelőtt fedezték fel a Holt-tenger feletti sziklabarlangban, az Ariel Egyetem, a Jeruzsálemi Héber Egyetem és az Izraeli Régiségügyi Hatóság kutatói pedig most új módszerekkel próbálták megfejteni, hogy eredetileg mit írhattak fel a cseppkőre.

Hibátlan állapot

A régészek három fegyvert spathaként, római hosszúkardként azonosítottak, ezt általában a lovasság használta. A negyedik fegyver markolatgombja gyűrűt formázott, a pengéje pedig rövidebb volt. A régészek szerint a hüvely és a markolat faanyaga mellett még a pengék éle is megmaradt „ugyanolyan élesnek”, mint amikor elrejtették őket.

photo_camera A pilum és egy spatha Fotó: Dafna Gaz / Izraeli Régiségügyi Hatóság

Eitan Klein régész szerint a fegyvereket valószínűleg júdeaiak zsákmányolták az itt állomásozó római katonáktól, és azért rejtették őket a sziklahasadékba, mert veszélybe kerültek volna, ha felfedezik őket náluk. A kardok stílusa alapján 1900 évvel ezelőtt készülhettek, de a pontos kormeghatározáshoz még további vizsgálatokra van szükség.

A kardok mellett egy nehéz római hajítólándzsát (pilum) és egy Bar Kohba-felkelés idején (132 és 135 között) készült érmét is találtak, Klein szerint ezért még az is lehet, hogy a fegyverek ebből az időszakból származnak, és a felkelők rejtették el őket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás