Az internet legbékésebb sarka: a wyomingi lovász és az élet nagy kérdései

2023.09.23. · videóajánló

„Ha valaki 26-28 évesen rád néz, és azt mondja, hogy hé, ember, mi bajod van, hogy nincs egyenesben az életed, az bolond. A tudáshoz, a tapasztalathoz és a bölcsességhez idő kell. A bölcsesség a tapasztalatból fakad, és minél többet tapasztalsz, annál többet tanulsz belőle, és annál bölcsebb leszel. A mai társadalom, és főleg a tévéműsorok azt sugallják, hogy 26-27 évesen már legyen diplomád, legyen egy jó állásod, feleséged, és mindent tudj az életről.”

Ez az idézet bármelyik női magazin pszichológiai különszámának Lélek & Egészség rovatából származhatna, de akár egy mesterséges intelligencia által generált önismereti bestsellerben sem lenne idegen. A szöveg folytatása már kevésbé szokványos.

„A fenyőfa nagyon gyorsan nő és érik, míg a tölgyfa nagyon-nagyon lassan. De melyik él tovább és melyik az erősebb? Melyik ad menedéket több élőlénynek és több madárnak? Melyik az, amelyik ha kivágják, értékesebb faanyagot ad? Senki sem megy úgy bútort vásárolni, hogy jobban a zsebébe nyúl egy kis fenyőért, inkább fizetnek többet a tölgyért.”

Az idézetek egy különös Youtube-csatornáról származnak. A Dry Creek Wrangler School egy Wyoming állambeli lovarda, amelynek tulajdonosai, Dewayne és Deanna Noel olyan négynapos programot kínálnak, ahol a résztvevők „tanórákon és gyakorlati oktatáson vesznek részt, és régi bölcsességeket hallgatnak”. A közel 800 ezer feliratkozóval rendelkező csatorna kínálatában lehet is találni olyan videókat, ahol a lovakkal való kommunikáció fontossága, különböző lovaglási technikák vagy a felszerelések bemutatása áll a középpontban, de nem ezek miatt nőtt ekkorára a követőtábor.

link Forrás

A már-már karikatúraszerűen amerikai, dús szakállal, tekintélyt parancsoló kalappal és kecses pipával felszerelt Dewayne milliós megtekintésű videóinak olyan címei vannak, hogy „Amikor nincs minden rendben”, „Hogy birkózz meg a magánnyal?” vagy „Gondolatok arról, hogy válj becsületes emberré”.

Dewayne igazi anti-youtuber: semmi vágás, vicces áttűnés vagy posztironikus effekt, egyszerűen ül a birtokán, hol pipával, hol szivarral a kezében, az élet nagy kérdéseit feszegeti, és igyekszik tanácsokkal szolgálni az útkereső tizen-huszonéves nézőinek és a párkapcsolati problémákkal küzdő idősebb házaspároknak egyaránt.

link Forrás

A gyakorlatilag egysnittes monológokat látva nehéz elképzelni, hogy túl sok energiát ölnének a kommentek moderálásába, ami azért nagy szó, mert a videók alatt szinte csak olyan hozzászólásokat találni, amelyekben a nézők a hálájukat fejezik ki Dewayne szavaiért, legyen szó depressziós kamaszokról vagy életük párját nemrég elvesztett nyugdíjas nőkről. Több ezer kommentről beszélünk videónként.

photo_camera Forrás: Youtube / Dry Creek Wrangler School

Valószínűleg Dewayne Noel sem gondolta, hogy a wyomingi Wyarnóból megteremti az internet legbékésebb sarkát, de ha már így alakult, beleállt a szerepbe: már a Spotify-on is elérhető az életvezetési podcastje, amelynek leírása szerint „nem az a célja, hogy bemutassa, mit hogyan kell csinálni, inkább az, hogy egyszerű logika és a tapasztalatok segítségével próbáljon segíteni azoknak, akik válaszokat keresnek. Nem mindig kínál közvetlen válaszokat bizonyos kérdésekre, hanem alázatosan igyekszik megmutatni egy olyan utat, amelyen végigmehetnek, hogy megtalálják a válaszokat, amiket keresnek.”

Korábbi videóajánlók a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás