Második alkalommal ültettek be sertésszívet emberbe amerikai orvosok

2023.09.25. · tudomány

A halálos szívbetegségben szenvedő Lawrence Faucette múlt héten kapott új esélyt az életre egy genetikailag módosított sertésszív formájában. Faucette betegsége nem tette lehetővé, hogy emberi donortól kapjon szervet, így számára az egyetlen esélyt az úgynevezett xenotranszplantáció jelentette, vagyis az, hogy állati szervet ültetnek be a testébe, írja a New Scientist.

A 20-án végrehajtott műtét egyelőre sikeresnek bizonyult, Faucette azóta önállóan lélegzik és a szívműködését sem kell már gépekkel támogatni. Kiterjedt érrendszeri betegsége és belső vérzései miatt ez korábban elképzelhetetlen lett volna – a várólistákról nem kaphatott volna emberi szívet.

Faucette-en ugyanaz a kutatócsoport hajtotta végre az operációt, akik 2022 januárjában az első sertésszív-transzplantációt végezték. Akkori páciensük, David Bennett ugyancsak nem kaphatott emberi donorszervet, számára szintén a xenotranszplantáció volt az utolsó esély. Csakhogy hiába végezték el a szükséges genetikai módosításokat, amikkel megakadályozták a sertésszív kilökődését, Bennett 2 hónappal később egy vírusfertőzés miatt életét vesztette.

Bartley Griffith és a kutatócsoport ezért az újabb operációt megelőzően még több tesztet végzett el a beültetésre váró szíven, hogy kizárják a hasonló komplikációk lehetőségét. A Bennett halálát okozó sertés citomegalovírus (PCMV) mellett egy sor más kórokozóra ellenőrizték a szívet.

A lap szerint a xenotranszplantáció világszerte megoldást kínálhat a hosszú várólisták problémájára, ami az Egyesült államokban naponta kb. 17 ember halálát okozza. A kutatók arra számítanak, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) pár éven belül jóváhagyja a klinikai teszteket és még szélesebb körben vizsgálhatják az állati szervek beültetésének lehetőségét.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás