Megtöltve és harcra készen találták meg Európa talán legrégebbi ágyúját egy középkori norvég város közelében

2023.09.25. · tudomány

A Göteborgi Egyetem kutatóinak friss tanulmányából derül ki, hogy a mai Svédország partjainál elsüllyedt hajóágyú a 14. századból származhat. Az ágyút Marstrand partjainál találta meg egy búvár 2001-ben, azóta pedig számos vizsgálatnak vetették alá, írja sajtóközleményében az egyetem.

A Science Norway szerint a kormeghatározásban rengeteget segített a hajóágyúban megtalált lőpormaradék, a szénizotópos vizsgálatok eredményei alapján a fegyvert a 14. században használhatták utoljára. Felépítése sokat elárul a kor harcászati fejlettségéről.

14. századi norvég ágyú
photo_camera 14. századi norvég ágyú Fotó: Bo Niklasson / Bohusläns Múzeum

Marstrand a középkorban fontos norvég város volt. A 13. században alapították, 1442-ben városi kiváltságokat kapott és heringhalászatával vált jelentőssé. Hogy pontosan melyik hatalomé lehetett az ágyú, illetve a hajó, amin használták, az pusztán a fegyver alapján nem állapítható meg, a környék tengerein a Hanza-szövetség, Anglia és Hollandia között rendszeres konfliktusok voltak.

1368-ban a partvidéket a Hanza-városok szövetsége támadta meg, ekkor felgyújtották Marstrandot is. A kutatók szerint a hajóágyú ebből az időszakból maradhatott fenn vagy később, a századforduló környékén kalóztámadásoktól védhette egy hajóról a várost.

Ugyanakkor az ágyú anyagának elemzéséből arra következtettek az egyetem munkatársai, hogy nem használhatták túl sokat a fegyvert. A meglehetősen silány minőségű ágyú mintegy 14 százalék ólmot és igen kevés ónt tartalmazó rézötvözetből készült. Így ha túl sokat használták volna, egyszerűen eltört volna bevetés közben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás