Szabadon engedtek 200 rákosi viperát

2023.10.12. · tudomány

Idén nyáron több mint 200 rákosi viperát engedtek szabadon két nemzeti park összesen öt élőhelyére, adta hírül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A Kunpeszér és Kunadacs határán működő Rákosivipera-védelmi Központban zajló munka a fajmegőrzési program részét képezi: az itt született és nevelkedett kígyók az ivarérett kor elérése után, a nekik létrehozott és fenntartott fokozottan védett élőhelyekre kerülnek ki, és ezáltal fontos szerepet játszanak az ott élő állományok megerősítésében és genetikai sokféleségének megőrzésében, ezáltal pedig a populációk hosszú távú fennmaradásában.

Nyáron összesen 201 rákosi vipera foglalhatta el helyét a természetben. A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban összesen 52 kígyót (27 nőstényt és 25 hímet) engedtek szabadon, amik közül három egyedet rádiótelemetriás jeladóval is elláttak, hogy monitorozni tudják őket. Az 5 gravid (vagyis vemhes) nőstény a kibocsátás után néhány héttel utódokat is a világra hozott, így további kb. 50 kisviperával nőtt a területre kikerülő egyedek száma.

photo_camera Fotó: MME

A Kiskunsági Nemzeti Parkban három élőhely összesen 149 (közülük 3 jeladóval ellátott) rákosi viperával lett gazdagabb. Itt 79 nőstény és 70 hím kezdhette meg az ismerkedést az élőhelyekkel. Az itt elengedett 8 gravid nősténytől további 80 kisvipera születhetett ezeken a területeken.

A program indulása óta eltelt közel 20 év folyamán összesen 907 rákosi vipera került 11 természetes élőhelyre, amelyek közül 4 a Hanság, 7 pedig a Kiskunság védett gyepein található. A Rákosivipera-védelmi Központ létrehozását a rákosi vipera hazai természetes populációjának drasztikus csökkenése indokolta. A kígyók tenyésztése 10, különböző élőhelyről befogott egyeddel indult, ma mintegy 700 vipera él a Központban. A Központ elsődleges célja a veszélyeztetett élőhelyekről bekerült állatok tartása és szaporítása. Az itt nevelt kígyók nagy száma lehetőséget teremt a faj visszatelepítésére azokba a régiókba, ahonnan az intenzív mezőgazdálkodás miatt kiszorult.

Idén az augusztus első hetében tapasztalt hidegfront és heves esőzések hatására a szülések kb. 1 héttel később történtek az eddigi években megszokottnál.

A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) sztyeppmaradványok lakója. A nedves és száraz gyeptípusok alkotta réteket, legelőket kedveli. A téli időszakra dombhátakban lévő rágcsálójáratokba húzódik, ahol hibernált állapotban vészeli át a hideg napokat. Ez a kistermetű mérgeskígyó a 20. század során folyamatosan szorult ki élőhelyéről, és a hajdani elterjedése napjainkra néhány magyarországi – a Hanság és a Kiskunság területén található – szigetszerű populációra zsugorodott.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás