Nem fogadták el a glifozát újbóli engedélyezésére vonatkozó javaslatot

2023.10.13. · tudomány

Az Európai Bizottság előterjesztéséről október 13-án szavaztak az Európai Unió tagállamai, de az újbóli engedélyeztetéshez szükséges minősített többség nem állt össze. Franciaország és Németország ugyanis tartózkodott a szavazáson. A bizottság most átdolgozza a javaslatát, amelyről a tagállamok később, november elején újra szavazhatnak, ezt követően viszont az EB saját hatáskörben is dönthet a minősített többség hiányában, írja közleményében a civil szervezeteket tömörítő Pesticide Action Network (PAN) Europe.

A szervezet üdvözli a döntést, Simon Gergely, a PAN Europe vezető szakpolitikusa szerint ez egy fontos jelzés, ami figyelembe veszi az európai lakosság aggodalmait a növényvédő szerek negatív hatásait illetően. Egy szeptemberben publikált IPSOS-felmérés szerint az uniós polgárok mindössze 14 százaléka támogatja a glifozát további használatát, 62 százalékuk viszont a szer betiltása mellett áll ki.

Az EB javaslatában az szerepel, hogy a gyomirtószer 2023 végén lejáró engedélyét további 10 évvel hosszabbítsák meg. Feltételként egyedül a hektáronkénti kijuttatási mennyiség szabályozását jelölték meg, azonban a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottságának mai ülésén csak 18 tagország szavazott a javaslatról.

Ausztria, Horvátország és Luxemburg az újbóli engedélyezés ellen szavazott, de a vezető gazdaságok, Franciaország és Németország tartózkodása vezetett a holtpontra. Tartózkodott még Belgium, Bulgária, Málta és Hollandia is.

A glifozátról újabb tudományos eredményeket, többek között a rákkeltő hatásokat vizsgáló kutatásokat október 25-én a Környezet, munka és egészség a 21. században című nemzetközi tudományos konferencián fogják bemutatni Bolognában.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás