Ártéri erdőket állítanak vissza közel 2500 hektáron a Mura, a Dráva és a Duna mentén

2023.10.16. · tudomány

20 millió euróból 29 helyszínen indul öt éves élőhely-helyreállítási program az öt ország határain átnyúló Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum területén – olvasható a WWF Magyarország honlapján hétfőn délután publikált közleményben.

Az Európai Unió társfinanszírozásával október 1-én induló program célja 2472 hektár ártéri erdő rekonstrukciója. A természetvédelmi beavatkozás a tervek szerint 54 kilométernyi mellékágat csatol vissza az élő folyókhoz a természeteshez hasonló homok- és kavicspadok kialakításával, amihez mintegy 966 ezer köbméter hordalékot használnak fel.

Az Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Magyarország és Szerbia határain 700 kilométer hosszan átnyúló, összesen 930 ezer hektáros UNESCO oltalom alá tartozó bioszféra-rezervátumban fészkel jelenleg a kontinentális Európa legnagyobb rétisas állománya, de jelentős a fekete gólyák fészkelő populációja is. A kiterjedt ártéri ökoszisztémák évente több mint 250 ezer vándormadár megállóhelyeként szolgálnak.

Természetes ártéri ökoszisztéma a Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum területén
photo_camera Természetes ártéri ökoszisztéma a Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum területén Fotó: Farkas Mátyás/ WWF Magyarország

A régió eddigi legnagyobb területre kiterjedő helyreállítási projektje egyrészt természetes, vagy ahhoz közeli élőhelyekkel bővíti a ritka madár- és halfajokban gazdag ökoszisztémákat. Másrészt a vízvisszatartó vízgazdálkodás meghatározó elemeinek mondott ártéri erdők révén kulcsszerepet tölthet be a fokozódó szárazodási folyamatok megállításában, a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítésében.

Barina Zoltán, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának szakértője szerint a magyarországi folyószakaszokon a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Duna–Dráva Nemzeti Park területén összesen 7 helyen kezdődik élőhely-helyreállítás.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás