David Attenborough szabályát megszegve mentették a teknősöket a BBC természetfilmesei

2023.10.16. · tudomány

A modern természetfilmezés egyik íratlan, Sir David Attenborough által hosszú évtizedeken át vallott, alapvetően a megrendezett, a dramaturgiai feszültségkeltés okán beállított jelenetek ellen hozott szabálya, hogy a stábtagok a jelenlétükön kívül semmilyen más módon nem befolyásolhatják aktívan a dokumentálni kívánt történés menetét, szándékosan nem avatkozhatnak be az események természetes láncolatába.

A brit Telegraph beszámolója szerint a BBC stábja azonban nem tartotta magát ehhez az alapelvhez, amikor az október 22-től adásba kerülő új, Planet Earth III című sorozat forgatásán halászhálóba gabalyodott tengeri teknősöket mentett.

Matt Brandon, a sorozat producere a lapnak elmondta, hogy a klímaváltozással és az élővilágot világszerte pusztító emberi tevékenység globálissá válásával a természetes élőhelyeken tanúsítandó magatartás szabályai is megváltoztak.

A közönséges cserepesteknősökről (Eretmochelys imbricata) szóló epizód Karib-tengeri forgatása során ugyanis számos olyan egyedet voltak kénytelenek kiszabadítani a hálók fogságából, amelyek beavatkozásuk nélkül biztosan elpusztultak volna. Mint nyilatkozta, egy kivételével mindegyiküket meg tudták menteni, és ez volt az egyetlen helyes, ráadásul indokolt cselekedet, amit abban a szituációban választani lehetett.

A WWF fotóján a Baleár-szigetek partjainál halászháló fogságába került álcserepesteknős látható
photo_camera A WWF fotóján a Baleár-szigetek partjainál halászháló fogságába került álcserepesteknős látható Fotó: Jordi Chias/10759

Egyébként nem ez az első eset, hogy a BBC természetfilmesei szabályt szegtek, ráadásul . A Qubiten megírtuk, hogy a Sir David Attenborough narrálásával készült 2018-as Dynasties című minisorozat antarktiszi császárpingvinekről szóló epizódját forgató stáb segített egy csapat csapdába esett pingvinen. Történt ugyanis, hogy az állatok egy csoportja egy olyan árokba szorult, ahonnan nem tudtak volna visszatérni a kolóniájukhoz, ezért a közelben forgató háromfős BBC-stáb ösvényt ásott nekik a hóban és így legalább húsz pingvin sikeresen rátalált az útra, és újraegyesült a társaival. A stábtagok szerint ha nem avatkoznak közbe, a csapdában rekedt csoportnak semmi esélye nem maradt volna az életben maradásra.

Bár azt még nem tudni, hogy a teknősmentésról miként vélekedett a 97 éves Attenborough, de az évekkel ezelőtti pingvinszabadításról utólag úgy nyilatkozott, hogy abban a helyzetben maga sem döntött volna másként a helyszínen.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás